Hlavní obsah

Dalík a Večerek jsou obviněni z uplácení unionisty Kořistky

PRAHA

Policejní protikorupční služba ve čtvrtek zadržela a obvinila Marka Dalíka, tajemníka šéfa ODS Mirka Topolánka, a lobbistu Jana Večerka v souvislosti s úplatkářskou aférou Kořistka. Policie oba vyšetřuje kvůli údajnému desetimiliónovému úplatku, který prý měli nabízet poslanci US-DEU Zdeňku Kořistkovi za pád vlády Stanislava Grosse.

Foto: IFMSA CZ

V edukativních stanech se zájemci dozvědí vše o diabetu i jeho prevenci.

Článek

"Mohu potvrdit, že byli zadrženi," řekl náměstek policejního prezidia Jaroslav Macháně. Šéf okresního státního zastupitelství v Ostravě Josef Bláha, který má případ na starosti, Právu řekl, že o trestním stíhání obou mužů byl informován odpoledne.

"Marek Dalík a Jan Večerek jsou stíháni pro trestný čin podplácení," řekl Bláha s tím, že podle zjištění policie nabízeli Kořistkovi 10 miliónů korun a post velvyslance. Bláha dodal, že policie k obvinění dospěla jednak na základě výpovědi samotného Kořistky, podpořené vyšetřením na detektoru lži, a že přihlížela i k výpovědím dalších lidí, kterým se Kořistka v této věci svěřil.

Obvinění jim sdělil policejní komisař pražské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Ostravský státní zástupce zatím neobržel návrh na vzetí do vazby

Hlavním důkazem je Kořistkova výpověď, potvrdil advokát obviněných Stanislav Devátý. Žádný jiný konkrétní důkaz, který by dosvědčoval jeho tvrzení, prý není z policejního usnesení patrný. Blízcí spolupracovníci ODS jsou stíháni jako spolupachatelé, podle obvinění trestný čin spáchali vůči veřejnému činiteli, za což by jim v případě prokázání viny hrozil rok až pět let vězení.

Oba skončili v cele

Večerek po výslechu skončil v cele pro zadržené na pražské policejní správě v Kongresové ulici. "Zřejmě tam pojede i pan Dalík," konstatoval odpoledne Devátý. Navečer se jeho prognóza potvrdila. "Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali stížnosti," dodal advokát.

Policie zatkla Večerka ve čtvrtek před 6. hodinou v Praze, Dalíka kolem 8:30 před hotelem v Kroměříži, kde spal po politickém mítinku ODS. Dalík si údajně při snídani s Topolánkem jen odskočil pro něco do auta, kde ho policisté zadrželi a odvezli do Prahy. Na služebně v Dlážděné ulici pak vyslechli obvinění a absolvovali výslech.

Kořistka minulou středu oznámil, že podle analýzy detektoru lži nelhal, když obvinil Dalíka a Večerka z pokusu o desetimiliónový úplatek.

Ti si stojí za svým a nadále tvrdí, že Kořistka lže. Výsledky zkoušky označili za zmanipulované. Výslech na detektoru lži ale oba odmítli.

Topolánek: je to grosstapo

Topolánek k zadržení dvou aktérů kauzy Kořistka Právu řekl: "Potvrzují se veškeré naše obavy o tom, že tady funguje to grosstapo. Evidentní je jediná věc, že to je tvrzení proti tvrzení."

Topolánek by byl podle svých slov rád, aby se šetřila žaloba ODS pro pomluvu. "To se samozřejmě nešetří a tato věc dostává politické konotace a není to o ničem jiném," dodal Topolánek.

S Topolánkovým prohlášením koresponduje i názor celé ODS, který odpoledne poskytl mluvčí strany Petr Husák. "Grémium ODS má v tuto chvíli k dispozici pouze kusé a neověřené informace, a proto další kroky v kauze Kořistka nemůže komentovat. Na základě dosavadního průběhu vyšetřování - z důvodu opakovaných úniků policejních informací, zásahů ministra vnitra do průběhu vyšetřování a využívání pochybných vyšetřovacích úkonů v celé kauze, je však ODS přesvědčena, že postup Policie ČR v celém případu je možné považovat za neadekvátní a vyvolávající podezření, že je politicky motivován blížícími se volbami," obvinila policii a její vedení ODS.

Výtah z rozhovoru s předsedou ODS Topolánkem:
Jste odposloucháván v souvislosti s kauzou Kořistka?
Nepochybně v souvislosti s kauzou Kořistka. Odposlouchávaný jsem buď já nebo všichni lidé kolem mě. To pokládám za celkem logické. Spíše se obávám toho, že v rámci těchto případně legálních odposlechů je snaha legalizovat ty nelegální odposlechy. A ty indicie za poslední rok a půl, že lidé kolem mě jsou nelegálně odposloucháváni, těch máme celou řadu a já nevím koho z toho mám obvinit, protože tady funguje celá řada nejrůznějších nátlakových skupin, které používají nelegální odposlechy a je věcí státu, aby to řešil. Takže měl bych obvinit minulého ministra vnitra, ale bylo by to asi laciné. Tady opravdu dochází k celé řadě úkonů, úkazů, které mají buď nějakým způsobem lidi zatáhnout do fungujících spisů, nebo je pomocí nelegálních odposlechů nějakým způsobem vydírat. Já vydíraný nejsem nicméně to, že tady je náběh na tyto policicejní praktiky, nebo nelegální praktiky, je zcela evidentní.
Podle čeho tak soudíte, jak jste to poznal?
Když najdete štěnici v telefonu, tak se to dá asi určit, že.
Vy jste našel štěnici v telefonu?
Ne, ale mí kolegové ano.
Myslíte si, že je odposlouchávaný jenom váš telefon, nebo i doma, nebo kde všude?
To je tvrzení, které já i do těch novin jsem řekl, že nemám žádný přímý důkaz,ale v podstatě to, že jsou odposloucháváni lidé kolem mě, to se dá z toho jasně dovodit. To přiznal i pan ministr Bublan.
Jak dlouho myslíte, že jste odposloucháván?
Netuším, myslím si, že od té doby, co jsem ve funkci. Já se domnívám, že pod tímto dohledem jsem dlouhodobě a jenom můžu spekulovat o tom, jak dalece byl soudně potvrzen a jak dalece byl nelegální.

"Pokud se neadekvátnost postupu Policie ČR prokáže, bude ODS žádat exemplární potrestání všech viníků - policistů, policejního prezidenta a vyvození politické odpovědností vůči ministru vnitra Bublanovi a premiéru Grossovi," dodal Husák.

Gross nátlak odmítá, Klaus se pozastavuje

Gross jakýkoli politický nátlak ze strany policie odmítá. "Řekl jsem, že ODS chci porazit normálními politickými prostředky," prohlásil dnes. Podle něj to je právě ODS, kdo celou záležitost politizuje. "Tady nežijeme ve státě, kde by rozhodovala policie," dodal.

Nad zatčením podezřelých z korupce se ve čtvrtek pozastavil prezident republiky a čestný předseda ODS Václav Klaus, který se o události dozvěděl z krátké SMSky. "Jestli se jedná o kauzu, o které se týdny hovoří ve všech sdělovacích prostředcích, jestli se jedná o případ člověka, který neutíká o půlnoci přestrojen někam přes hranice, myslím, že by bylo možné tohoto člověka předvolat normálním způsobem a neprovádět teatrální veřejné zatýkání.

Aktéři kauzy Kořistka

Zdeněk Kořistka (47 let) - poslanec US-DEU

Absolvoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou, do roku 1994 pracoval jako technik v Českých radiokomunikacích. V letech 1993 až 1996 byl zástupcem starosty Ostrava- jih, další dva roky obchodním manažerem. Do politiky vstoupil v roce 1991, a to jako člen ODS, v roce 1997 přestoupil do US-DEU. Poslancem za tuto stranu byl poprvé v 1998 až 2002, vrátil se znovu po rezignaci Mariana Bielesze.

Marek Dalík (29 let) - poradce šéfa ODS Mirka Topolánka

Studoval politologii a mezinárodní vztahy. Od 19 let pracoval jako úředník na Hradě. V roce 2002 jeho PR agentura New Deal Communications mimo jiné pomáhala s volbami novopečenému předsedovi poslaneckému klubu US-DEU Vlastimilu Ostrému. S nynějším předsedou ODS se seznámil v roce 2001 a postupně povýšil na jeho nejbližšího spolupracovníka.

Jan Večerek (31 let) - lobbista

Začínal jako manažer severomoravské organizace ODA. Spolupracoval s kontroverzním sponzorem Kamilem Kolkem. V roce 1997 se stal asistentem tehdejšího předsedy ODA Michaela Žantovského, v roce 1997 však ODA opustil. Podle informace týdeníku Euro je v úzkém kontaktu s pražskou PR agenturou Eurokonsult, k níž má zase velmi blízko vlivný lobbista Vladimír Johanes, napojený na nejvyšší struktury ČSSD.

To jsme prostě jiná země, než kterou bych si přál já jako prezident mít," reagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám