Hlavní obsah

Kauza Kořistka: Zaorálek zvažuje odložení hlasování o vládě

PRAHA

Poslance vládní koalice Zdeňka Kořistku (US-DEU) se prý pokusila uplatit ODS, aby položil vládu. Tvrdí to sám Kořistka, ODS něco takového důrazně odmítá. Podle šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD), pokud se tvrzení potvrdí, jde o situaci, která ohrožuje a zpochybňuje demokracii. Spolu s částí soc. dem. dokonce uvažuje o odložení hlasování o důvěře vládě.

Foto: magistrát FM

logo

Článek

Zaorálek kvůli tomu přijel předčasně v pátek do Prahy. "Pokud se to potvrdí, pak je to vážná událost, která zpochybňuje a ohrožuje parlamentní demokracii. Jisté je, že se musí velice důkladně vyšetřit," řekl Právu.

Podle něho nelze věc jen tak přejít, neboť by to mohlo způsobit zánik zbytků důvěry lidí v politiky i celou politiku. Zaorálek dokonce uvažuje o tom, že by vyšetřování pokusu o ovlivňování politika mohlo být důvodem k odložení schůze Sněmovny, na níž mají poslanci v úterý hlasovat o důvěře vládě.

"Pro mě je to otázka jaký má teď smysl hlasovat o důvěře vládě v situaci, kdy se jedná o obecnější důvěru v politiky vůbec. Zvažuji, zda by hlasování o důvěře vládě mělo proběhnout dříve než se vyjasní celá tato kauza," řekl předseda Sněmovny.

Jak však dodal, hlasování o důvěře má v této době velký význam, protože jeho úkolem je uklidnění a stabilizace situace v ČR. "Proto zvažuji, zda odložit schůzi, a udělat tím kroky, které by vedly k opaku," doplnil. nechce proto rozhodovat sám a bude svůj názor konzultovat s dalšími členy vedení Sněmovny.

S odložením jednání Sněmovny o důvěře rozhodně nesouhlasí ani Jan Kasal (KDU-ČSL), ani Ivan Langer (ODS). Oba místopředsedové Sněmovny trvají na důkladném vyšetření celé kauzy.

Topolánek finanční nabídku popřel

Předseda ODS MirekTopolánek připustil, že jeho strana hledala v řadách poslanců vládní koalice někoho, kdo by při klíčovém hlasování přeběhl, ale možnost získání takového hlasu pomocí úplatku důrazně odmítá. Kořistka v červenci ve Sněmovně obsadil místo po Marianu Bieleszovi.

"Absolutně to vylučuji. Žádnou takovou nabídku dostat nemohl," řekl v pátek na dotaz Práva Topolánek. Podle něj jde o křivé obvinění a proto zvažují trestní oznámení.

"Prostě za mnou přišli lidé, kteří mi nabídli docela vysokou sumu peněz. Chtěli mě zkorumpovat," cituje Kořistku Mf Dnes s tím, že šlo o lidi "od ODS" a deset miliónů.

Nečas: Kategoricky to odmítám

Místopředseda ODS Petr Nečas v rozhovoru pro Český rozhlas nabídku peněz popřel. Podle něj je zvláštní, že Kořistka začal o úplatku mluvit až po několika týdnech. "Jako ústavní činitel měl o to větší povinnost oznámit takovou skutečnost policii," prohlásil Nečas s tím, že ODS podnikne všechny právní kroky. Jaké konkrétně ani kdy se dají očekávat, Nečas neuvel.

"Je pravda, že s ním bylo jednáno, což se objevilo v tisku. A on se tímto možná snaží obhájit svou pozici, protože byl považován za slabý článek vládní koalice," naznačil Nečas.

Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý považuje celou věc za provokaci. "Já jsem s ním nikdy o ničem nejednal a ani bych nejednal, protože to je člověk, který se vždy vůči ODS vymezoval velmi negativisticky," poznamenal Tlustý na adresu Kořistky. Proto je přesvědčen o tom, že poslanci nikdo nic nenabízel.

Informaci šetří policisté

Podezření z korupce začali v pátek dopoledne okamžitě vyšetřovat policisté protikorupční služby. "Na základě informací médií jsme v pátek dopoledne neprodleně zahájili úkony trestního řízení podle paragrafu 158 odstavce 3 Trestního řádu.

Do ukončení šetření nebudeme poskytovat žádné další informace," odpověděl v pátek na dotazy Práva ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jiří Pálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám