Hlavní obsah

Dozorující žalobce odvolán z případu Kořistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/OLOMOUC

Okresní státní zástupce v Ostravě Josef Bláha odvolal z případu Kořistka dozorujícího žalobce Martina Fraše. Ten odmítl zrušit stíhání obviněných Marka Dalíka a Jana Večerka. Dozor převzal sám Bláha. Tento krok mu nařídilo krajské státní zastupitelství. Bláha chce o zrušení obvinění rozhodnout v pondělí. Fraš trvá na tom, že důvody pro obvinění i vazbu existují.

Foto: Archív Malostranské besedy

Lednový program Malostranské besedy je opět tradičně velmi atraktivní. Již tuto neděli se příznivci folkrocku mohou těšit na vystoupení Druhé trávy.

Článek

Své odvolání komentoval pouze slovy, že je to v pravomoci jeho nadřízeného. Bláha přitom řekl, že Fraš měl právo nařízení krajského zastupitelství odmítnout.

Bláha řekl, že svému podřízenému nemusí zdůvodňovat, proč mu případ odebral. "Já mu nemám co zdůvodňovat, on ví, že pokyn odmítl, tím pádem to nemůže dále dělat, čili jsem převzal dozor osobně," řekl Bláha.

Odmítl spekulace, že nejdříve stál za svým podřízeným Frašem, ale poté, co vše zkonzultoval s Andělovou, změnil názor. "To tak není, samozřejmě. Je to proces, který se vyvíjí, já jsem se musel podrobně seznámit se spisem, s každým slovem," řekl Bláha.

Na kauzu dohlédne i vrchní státní zastupitelství

Kauza Kořistka zaměstná téměř všechny instance státního zastupitelství. Po Krajském státním zastupitelství v Ostravě, které již prověřilo okresní žalobce, se do věci v pátek vložil i vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Ten nařídil dohled nad postupem Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Podle Ištvana vzbudila dohledová prověrka krajského státního zastupitelství silné reakce jak policie, tak i dalších činitelů. "To jsou přesně ty případy, které mají být dohledovou prověrkou přezkoumány a my tak činíme," řekl dnes Ištván.

K postupu své ostravské krajské kolegyně Zlatuše Andělové se zatím odmítl vyjádřit. "Názor k jejímu postupu sdělíme až poté, co proběhne dohledová prověrka na vrchním státním zastupitelství," uvedl Ištván.

Vrchní státní zastupitelství se do kauzy vložilo poté, co ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová v úterý zveřejnila výsledky prověrky okresního zastupitelství v Ostravě. Ve své zprávě uvedla, že obvinění asistenta šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka je nezákonné a navrhla jeho zrušení. Kořistku navíc označila za nevěrohodnou osobu.

Je to prý běžné

"V tomto případě budeme hodnotit dohled krajské státní zástupkyně z hlediska jeho úplnosti a účinnosti," uvedl vrchní státní zástupce s tím, že prověrku nařídil z vlastní vůle. Podotkl, že letos podobný postup aplikovalo vrchní státní zastupitelství v osmi případech.

Krajská státní zástupkyně Andělová rozhodnutí vrchního státního zástupce odmítla komentovat. "Je to v pravomoci pana doktora Ištvana," řekla.

Andělová vysvětlila své pochyby

Žalobkyně dnes zároveň zveřejnila, že při vyhodnocování detektoru lži vycházela z vyhodnocení policejního odborníka, nikoliv z Kořistkových odpovědí na jednotlivé otázky. "Přitom právě ze závěrů policejního odborníka je pravdivost odpovědi jmenovaného na položenou otázku zpochybněna ve více případech," uvedla Andělová.

Dodala, že poslanec zavádějícím způsobem prezentoval na veřejnosti výsledky z detektoru. Právě za hodnocení výsledků na detektoru lži kritizoval Andělovou ministr vnitra František Bublan. Proti jejím výrokům se ohradil i policejní prezident Jiří Kolář, kterému se nelíbily její slova, že policie v kauze údajného uplácení Kořistky postupovala nezákonně.

"Výkon oprávnění státního zastupitelství rozhodně nemůže být chápán jako útok na čest policisty, ani jako snaha o plošné zpochybnění práce policie," míní Andělová, jež se domnívá, že její úřad nepřekročil své pravomoci.

Detektor lži a údajný úplatek

Podle výsledků výslechu na detektoru lži, které zveřejnily dnešní Hospodářské noviny, detektor zpochybnil například Kořistkovu kladnou odpověď na otázku, zda je jeho tvrzení o úplatku pravdivé.

Policie viní Dalíka s Večerkem z toho, že Kořistkovi při červencové schůzce nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Stíháni jsou jako spolupachatelé s tím, že trestný čin spáchali vůči veřejnému činiteli. Za to by jim v případě prokázání viny hrozil rok až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám