Hlavní obsah

Kauza kolem Hlubučka: Upláceli člena dozorčí rady, odnesl peníze policii

Měl být jedním z těch, koho se obvinění členové skupiny kolem bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka snažili pomocí úplatků získat na svou stranu. Nyní již bývalý člen dozorčí rady pražského dopravního podniku (DPP) Michal Zděnek, který se nebál kritizovat chystané projekty v DPP, však peníze od trestně stíhaných podnikatelů ještě týž den donesl na policii.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Následně Zděnek mužům zákona podrobně popsal schůzky s aktéry kauzy. Proto v případu figuruje nikoli jako obviněný, ale je jedním z klíčových svědků.

Tím, koho svou výpovědí podle písemného usnesení policie usvědčuje z korupce, jsou od středy obvinění podnikatelé Petr Adam (60) a Jindřich Špringl (60), kteří se měli snažit Zděnka uplatit.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Nadále šéfuje dopravě v Liberci

„Pokud se stane, jakože bude klid, po tý dozorčce..., tak já tady tobě, hned, jak se to vyřeší, tak já ti donesu půl míče, po stovkách měsíčně následně, jestli souhlasíš,“ citují detektivové v policejním dokumentu, který má Právo k dispozici, podnikatele Adama při rozhovoru se Zděnkem.

Ten se členství v dozorčí radě DPP, kde působil od roku 2018, vzdal právě tuto středu, tedy v den, kdy policie rozjela razii. Zděnek ale nadále zůstává předsedou představenstva a generálním ředitelem Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Pokud se stane, jakože bude klid, po tý dozorčce..., tak já tady tobě, hned, jak se to vyřeší, tak já ti donesu půl míče
Petr Adam v rozhovoru s Michalem Zděnkem

Adamova finanční nabídka vůči Zděnkovi zazněla loni 9. září u obchodního centra Arkády Pankrác v Praze, zde se údajně tito muži setkávali opakovaně. Souvisí to se dvěma projekty, které na začátku loňského roku projednávala dozorčí rada DPP. Zaprvé jde o pořízení kamer do kamerového systému metra a souvisejícího softwaru v předpokládané hodnotě přes půl miliardy korun, které měla zajišťovat společnost Analogia vlastněná Špringlem.

„Mám za úkol, ať jste happy.“ Policejní mikrofony nahrály čachry kolem dopravního podniku

Krimi

Druhou zakázkou mělo být rozšíření systému radiostanic TETRA v pražské MHD za 99 milionů korun. Na tom měl podle policie zájem Adam. Zděnek ale z pozice člena kontrolního orgánu DPP chystané dodávky kritizoval.

Oba podnikatelé se tedy rozhodli využít svých kontaktů na dosazené a spoluobviněné lidi v DPP i na Hlubučka, aby zajistili svým projektům bezproblémovou cestu. Za Zděnkem tedy vyslali člena představenstva a personálního ředitele DPP Jiřího Špičku, aby domluvil jeho seznámení s Adamem, k čemuž loni 28. února došlo na Pankráci.

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, opozice odešla

Domácí

Na několika následujících schůzkách Adam vysvětloval Zděnkovi peripetie s dodávkami, jelikož se prý doslechl, že Zděnek měl na jednání dozorčí rady „k projektu negativní připomínky“. Několikrát se přitom odkazoval na náměstka Hlubučka.

„Na Zděnka schůzka působila tak, že Petr Adam měl snahu získat pro svůj záměr podporu člena dozorčí rady,“ uvedla policie. Zděnek si prý taktéž opakovaně kladl otázku, odkud Adam o jeho kritice na radě ví.

Půl milionu ve splátkách

K první nabídce úplatku došlo na schůzce loni 7. dubna, kdy Adam předal Zděnkovi svazek papírů s tím, že to půjde na další představenstvo DPP a vše je „domluvené s Hlubučkem a dalšími lidmi“. Pak Adam řekl, že „až to dopadne“, tak Zděnkovi přinese „v tašce tři kila“, tedy 300 tisíc korun.

Na následujících schůzkách včetně té zmíněné z loňského září nabídku Adam ještě navýšil na půl milionu po pěti měsíčních splátkách. Na všech krocích se Adam pravidelně domlouval se Špringlem.

Dusno na pražském magistrátu: Věděl jsem, že se děje něco nekalého, připustil Scheinherr

Domácí

„Měl bys zavolat tomu Liberečákovi, my mu prostě dáme potom to, jak jsme mu slíbili. Dodržíme slovo, vole,“ uvedl v jednom z policií zachycených hovorů Špringl Adamovi. Ten odpověděl: „Já se mu ozvu a zkusíme to s ním. To jsme říkali do ledna nebo do února? Nebo jak jsme?“

Je to na kamerách

Předání úplatku se pak odehrálo letos 25. ledna, kdy na schůzce v OC Arkády Pankrác Adam sdělil Zděnkovi, že projekt je téměř hotový, a na závěr ho doprovodil k autu. „Poté, co Zděnek odemkl, otevřel si Adam dveře u spolujezdce a dovnitř vhodil bílou dopisní obálku,“ napsali policisté.

Zaznamenaly to také kamery v obchodním centru. Ještě týž den však Zděnek zamířil na policejní služebnu, kde obálku odevzdal, a až při rozpečetění spolu s policisty zjistil, že jde o 100 tisíc korun v tisícových a dvoutisícových bankovkách.

Policie se v rámci razie zajímá také o ministra školství Gazdíka

Domácí

Z policejního dokumentu vyplývá, že Zděnek během podání vysvětlení všechny schůzky policistům podrobně popsal. Pravdivost jeho informací policie ověřila a zároveň dodala, že „Zděnek žádným způsobem neinicioval nabídku příslibu či předání úplatku“. Z těchto důvodů není mezi obviněnými.

Novinky Zděnka požádaly o aktuální vyjádření k jeho krokům. „Mohu potvrdit, že jsem byl v souvislosti s výkonem funkce člena DR DPP opakovaně zastrašován a čelil jsem nejrůznějším pokusům o ovlivňování a změnu mých názorů nebo morálních postojů. V dané věci jsem byl jako svědek již vyslechnut. V tuto chvíli nemohu cokoliv dalšího dodat vzhledem k probíhajícímu vyšetřování,“ napsal redakci Zděnek.

Reklama

Výběr článků

Načítám