Hlavní obsah

K lebkám před Sněmovnou se přihlásili aktivisté

Praha

Ke dvěma pohozeným lebkám před budovou Sněmovny se přihlásili aktivisté ze spolku Nepromlčíme. Podle nich nemělo jít o výhrůžku, ale upozornění na promlčecí lhůty u závažných trestných činů.

Foto: Soňa Havlíčková

Repliky lidských lebek u Poslanecké sněmovny

Článek

„Opravdu nejde o výhrůžku poslancům smrtí. Jde o akt čirého zoufalství kvůli stavu české justice – o boj proti krátkým promlčecím lhůtám závažných trestných činů. Vražd, znásilnění,“ informoval spolek v tiskové zprávě.

U Sněmovny ležely repliky lidských lebek

Krimi

„U nás v České republice pořád funguje promlčecí doba, o které spousta lidí ani neví. Je to 15 let u obyčejné vraždy, u zvlášť závažných případů je to 30 let. Jsme hluboko pod průměrem Evropské unie. Vůbec nechápu, proč něco takového dneska existuje,“ uvedla Zuzana Kosová ze spolku Nepromlčíme.

Foto: Soňa Havlíčková

Repliky lidských lebek ležely u stromu na Pětikostelním náměstí v Praze

Ona sama podle spolku přišla o svého otce, kterého někdo zavraždil v roce 2000 a tělo hodil do Orlíku. Kvůli údajnému pochybení soudu i promlčecí lhůtě nebyl za vraždu nikdo potrestán.

Členem spolku je také Vítězslav Man, který přišel o 19letou dceru. „Že jsme ztratili dcerku, s tím se člověk po těch 26 letech musí srovnat, i když nechce. Ale že v tomto demokratickém státě existuje promlčenost vraždy, s tím se nikdy nesrovnáme,“ řekl Vítězslav Man.

Dvě lebky se před Sněmovnou u stromu na Pětikostelním náměstí v těsné blízkosti pomníku Milady Horákové objevily ve čtvrtek. Když na místo dorazila policie, už tam byla pouze jedna. Policisté následně zjistili, že jde o repliku. Případ zadokumentovali jako nález.

Dvojnásobná vražda bude za dva měsíce promlčena, jméno podezřelého zůstalo jen na papíře

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám