Hlavní obsah

Dvojnásobná vražda bude za dva měsíce promlčena, jméno podezřelého zůstalo jen na papíře

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Už zbývají jen dva měsíce a dvojnásobná vražda na benzínové čerpací stanici ve Chválenicích na Plzeňsku zůstane kvůli promlčení nepotrestána. Čtyřiadvacátého února příštího roku to bude dvacet let, kdy tam neznámý útočník brutálně zabil čerpadláře a servírku z přilehlého bistra.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V lejstrech, která jsme dostali od policistů, je uvedeno jméno podezřelého. Zároveň tam ale stojí, že proti němu nemají dostatek důkazů, a případ proto odkládají,“ řekla Právu dcera zavražděného muže.

Jen těžko se smiřuje s tím, že na vraha už za pár týdnů spravedlnost nedosáhne. „Toho člověka známe, brzy se nám může smát do obličeje,“ pokračovala žena. Šance, že by kriminalisté během tak krátké doby objevili nějaký nový usvědčující důkaz, je podle státního zástupce mizivá.

„Snažili jsme se pro objasnění případu udělat maximum,“ uvedl žalobce.

Potvrdil i jméno člověka, kolem kterého se vyšetřování točilo jako možného pachatele. „Řekli nám, že chyběl jen kousíček, aby ho zlomili a přiznal se,“ vzpomínala dále dcera oběti.

Zezadu rána jistoty

Hrůzný čin se stal nad ránem mezi čtvrtou a půl šestou ranní. Čerpací stanice měla nonstop provoz a fungovala i jako bistro. Vrah nejprve napadl 70letého muže, kterého bodl nožem do srdce a pak mu zezadu zasadil ještě ránu jistoty.

Poté v kuchyňce baru v zadní části budovy zaútočil na 35letou servírku, kterou doslova zmasakroval. Z kasy tehdy zmizely i nějaké peníze.

Tehdy mi bylo čtrnáct let. Pamatuji si, že pár hodin před tím, než se ten čin stal, jsme tam byli s rodiči na zmrzlině
Pavel Kvídera, starosta Chválenic

„Máma mi telefonovala, že se táta nevrátil z noční a že se asi něco semlelo na benzínce. Zavolala jsem na policii a ptala se, co se stalo. Oni mi odpověděli, že takové věci se do telefonu neříkají. Tak jsme okamžitě jeli na místo. Všude byly policejní pásky, pak k nám přišel známý z kriminálky s tím, že táta i jeho kolegyně jsou po smrti, že je někdo brutálně zavraždil. Byla jsem v šoku,“ vybavovala si žena první okamžiky.

Postupně se neoficiálními cestičkami dozvídala dílčí zprávy z vyšetřování. „První informace byla o tom, že v tu dobu nesvítilo veřejné osvětlení a nefungovaly ani bezpečnostní kamery, které pár dní předtím poškodil kamión. Postupně došlo i na verze o pachateli,“ pokračovala dále žena.

Pověst darebáka

Nejdříve přišli policisté s tím, že vraždu mají na svědomí nejspíš nějací Ukrajinci.

„Pak měli podezření na motorkáře s černou helmou. Na čas se také pozornost kriminalistů soustředila na muže, který tu noc seděl v bistru jako host a později spáchal sebevraždu údajně kvůli tomu, že v minulosti udělal něco hrozného,“ vypočítávala žena.

Podle ní vyšetřování utichlo po sedmi měsících, kdy přišlo první vyrozumění o tom, že spis se zakládá do šuplíku, protože se nepodařilo zjistit pachatele. O čtyři roky později se ale případ znovu otevřel. „To už měli vytipovaného konkrétního člověka, ale nakonec mu to nedokázali,“ povzdychla si žena.

Sama přiznává, že kolikrát měla chuť podezřelého navštívit a vyříkat si to s ním z očí do očí. „Všichni mě ale od toho zrazovali, abych nedopadla stejně jako otec. Bála jsem se ho, v té době měl pověst darebáka,“ uzavřela žena.

Promlčecí doba

Trestní odpovědnost za trestný čin zaniká uplynutím promlčecí doby, jež činí:

a) dvacet let, jde-li o trestný čin, za který trestní zákon dovoluje uložení výjimečného trestu, a trestný čin spáchaný při vypracování nebo při schvalování privatizačního projektu podle jiného právního předpisu,

b) patnáct let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně deset let,

c) deset let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně pět let,

d) pět let, činí-li horní hranice trestní sazby odnětí svobody nejméně tři léta,

e) tři léta u ostatních trestných činů.

Chválenického starostu Pavla Kvíderu mrzí, že policisté případ neobjasnili a pachatel nejspíš unikne trestu. „Už kvůli pozůstalým. Muselo to být pro ně hrozné. Tehdy mi bylo čtrnáct let. Pamatuji si, že pár hodin před tím, než se ten čin stal, jsme tam byli s rodiči na zmrzlině,“ reagoval starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám