Hlavní obsah

Jako by mě ovládl démon, řekl muž soudu o pobodání servírky a oloupení penzisty

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sérií loupežných přepadení a krádeží po celé Praze se začal v pondělí zabývat pražský městský soud. Šestačtyřicetiletého Jiřího Horvátha státní zástupkyně viní z celkem osmi krádeží a čtyř loupežných přepadení, za což muži hrozí až dvanáctileté vězení. Muž nepopřel vinu ani u jednoho ze skutků, dělal to prý kvůli své závislosti na drogách.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Horváth u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Byl jsem tak závislej na heroinu, proto jsem dělal takový šílený věci, který bych s čistou hlavou prostě neudělal. Moc mě to mrzí,“ vysvětloval soudu v pondělí Horváth. Podle svých slov je závislý od roku 1995. Za peníze z krádeží a loupeží si pořizoval další a další dávky. Utrácel tak prý až sedm tisíc za pět gramů denně. Nebýt závislosti, tak by prý rozhodně nikoho nepřepadával.

„Já takovej nejsem. Jak kdyby mě ovládal nějakej démon, nebo jak bych to řek. Mrzí mě to. Věřte mi nebo ne, ale opravdu mě to mrzí. V životě jsem nikomu neublížil,“ kál se před soudem Horváth.

Horváth podle spisu mezi 25. listopadem a 20. prosincem 2019 kradl po celé Praze, ať už to byly telefony v prodejnách s elektronikou, peníze z kasy v prodejně sladkostí, nebo když využil nepozornosti lidí a okradl je o tašky, batohy či peněženky. V jednom případě ukradl v supermarketu na Vypichu z nákupního vozíku batoh, ve kterém měla okradená mimo jiné i služební policejní průkaz.

Koupil květinu a pak loupil

V posledním předvánočním týdnu, mezi 17. a 25. prosincem, ovšem své útoky vystupňoval. Nejprve na Proseku přepadl seniora a oloupil ho o peněženku se dvěma a půl tisíci korunami. Hned o dva dny později s nožem v ruce ukradl v Karlíně v květinářství z kasy rovněž 2 500 korun, když si nejprve vybral květinu, zaplatil za ni, a když mu prodavačka vrátila drobné, tak ji „razantně odstrčil od prodejního pultu, aby se dostal k zásuvce s finanční hotovostí, tuto otevřel a začal vytahovat bankovky“, jak popisuje obžaloba. Horváth na ženu poté vytáhl zavírací nůž a prodavačce řekl, „že jí nechce ublížit, ať ho nechá, že potřebuje peníze“ a i s lupem z květinářství odešel.

Lupič přepadl v Praze květinářství

Krimi

Jen den před Štědrým dnem napadl nožem servírku v restauraci na Smíchově. Ženu dvakrát bodl do břicha a dvakrát do hrudníku, a také ji pořezal na předloktí a za uchem. Napadená přežila jen díky šťastné shodě náhod. Horváth jí pak ukradl kasírku s devíti tisíci a utekl.

Hledaný nebezpečný muž v Praze zřejmě vážně pobodal servírku

Krimi

Poslední přepadení si muž nechal na Boží hod. V Michli na benzínové pumpě suverénně vešel za prodejní pult a na reakci obsluhy, že tam chodit nemůže, vytáhl nůž a řekl: „Nech mě, nebo tě zabiju.“ Načež z pokladny ukradl přes sedm tisíc korun a odešel směrem k autobusové zastávce Bohdalec, kde ho zadržela policie.

Horváth, který si v současnosti odpykává 3,5 roku dlouhý trest, s předvánočními krádežemi a loupežemi začal ani ne dva týdny poté, co byl pravomocně odsouzen za předchozí krádeže.

Obžalovaný po přečtení obžaloby a své výpovědi přistoupil na dohodu o vině a trestu, což umožňuje novela trestního řádu z loňského října. Soud ve věci s největší pravděpodobností rozhodne v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám