Hlavní obsah

I Zeman už o mně mluví jako o zloději, postěžoval si u soudu Rath

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dalším listinným dokazováním a výslechem znalců pokračoval ve středu soud s Davidem Rathem. Ten vytkl žalobci Petru Jirátovi, že svými tvrzeními v médiích poškodil Ratha i jeho rodinu. Zmínil, že špatně o něm smýšlí i prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Davida Rath u Krajského soudu v Praze. Vlevo státní zástupce Petr Jirát, vpravo Rathův obhájce Adam Černý

Článek

„Pokud orgány činné v trestném řízení, jmenovitě pan státní zástupce, vystupují v médiích a říkají, že jsem poškodil stát, způsobil stamiliónovou škodu, tak mě tím poškozují a vytvářejí ve společnosti klima,“ uvedl Rath. „Pan doktor Jirát mě a mou rodinu výrazně poškodil,“ dodal bývalý poslanec.

Podle Ratha k žádné škodě nedošlo a nikomu nic nechybí. Jirát kontroval tím, že se jednalo pouze o pokus o poškození zájmů Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Atmosféra vede k tomu, že i pan prezident Miloš Zeman mě na veřejném mítinku označí za zloděje,“ pokračoval Rath. „Když není nikdo poškozen, nemůže být nikdo označen za zloděje,“ stojí si stále za svým bývalý hejtman.

Jirát prý může za blokování dotací

Naopak to byl podle Ratha Jirát, který poškodil Českou republiku, když „přehnanou medializací a nepodloženými tvrzeními“ vystrašil úředníky v Bruselu tak, že začali blokovat čerpání dotací.

Rathův advokát Adam Černý chce, aby Jirát uvedl v médiích své výroky o tom, jakou škodu Rath státu způsobil, na pravou míru. Soud Černý vyzval, aby si od státního zástupce vyžádal doklad o tom, že se tak stalo.

Soud teto návrh zaprotokoloval.

Kapesné pro syna

Mezi předloženými listinnými důkazy obžaloby se objevil i seznam s daty a čísly. David Rath po zhlédnutí dokumentu působil až pobaveně. „Nesouvisí to s ničím. Dělal jsem si přehled, kolik jsem dával synovi kapesné a kdy. Ty částky jsou v tisících, takže pokud tam je 1,0 nebo 1,5 znamená to tisíc, respektive patnáct set. Data i ty částky jsou irelevantní,“ konstatoval Rath.

Obžaloba dokument s čísly nijak nekomentovala. Není tak jasné, zda předpokládá, že byly míněny milióny.

Rathova spoluobžalovaná Lucia Novanská se ze středečního jednání omluvila. Soud pokračuje i po zbytek týdne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám