Hlavní obsah

Hlasy mi říkaly, že mám babi shodit z balkonu, řekl soudu schizofrenik, který zabil dva lidi

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Plzeňský krajský soud v úterý uložil zabezpečovací detenci pro 30letého Jana L. z Rokycanska, který letos v únoru podřízl své prarodiče. Podle žalobce vraždil v nepříčetnosti, a není tak za svůj čin trestně odpovědný. Muž trpí paranoidní schizofrenií a své jednání nebyl schopen ovládat. Na svobodě je nebezpečný, řekli znalci.

BEZ KOMENTÁŘE: Schizofrenik, který zavraždil svou babičku a dědečkaVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Nemáme pochybnosti, že se činu dopustil. Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný. Ve stávající fázi jeho onemocnění existuje velká obava, že by mohlo dojít k ohrožení společnosti. Naše rozhodnutí neznamená, že v zabezpečovací detenci bude nekonečně dlouhou dobu. Důvody se přezkoumávají jednou za rok," uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Verdikt není pravomocný, Jan L. si proti němu podal stížnost, o které rozhodne Vrchní soud v Praze.

„Je naprosto nevyzpytatelný a může jednat velmi agresivně. Onemocnění je nevyléčitelné. Jde o totální rozpad osobnosti,” uvedla u soudu znalkyně.

„Moc mě to mrzí, jsem strašně smutný z toho, co se stalo. Hlasy mi říkaly, že mám babi shodit z balkonu. Dál nechci vypovídat, je to pro mě velmi bolestivé,“ řekl před soudem Jan L.

Tragédie se stala 6. února večer v domě s pečovatelskou službou v Břasích na Rokycansku. Mrtvého muže (76) našli kriminalisté v bytě, tělo jeho o čtyři roky mladší manželky pod balkonem stejného bytu. Oba měli podříznutá hrdla.

Dvojnásobná vražda v domově pro seniory na Rokycansku, tělo ženy našli pod balkonem

Krimi

Vrah po činu z místa odešel ke kamarádovi, který právě přijel domů a parkoval auto v garáži. „Když se elektrická vrata začala zavírat, objevila se v nich bosá noha. Vrata se pak zase otevřela a před nimi stál Honza. Byl bez bot, špinavý od krve a mluvil z cesty,“ vypověděl Jan M.

Myslel si, že je Jan L. opilý. Zavolal proto jeho bývalé přítelkyni a dalšímu kamarádovi, kteří za pár minut přijeli. „Honza pořád opakoval, že všichni musí odjet do Thajska, že zabil babi a dědu. Nijak jsem tomu nevěnoval pozornost, protože dál mluvil o tom, že všichni Češi jsou mrtví včetně mě. Dohodli jsme se, že ho odvezeme na psychiatrii,“ řekl policistům Filip P. s tím, že raději zavolal Honzovu strýci, aby zajel prarodiče pro jistotu zkontrolovat.

Zadrželi ho cestou do nemocnice

Už během cesty ale příbuzný telefonoval zpátky s tím, že Jan L. mluví pravdu. Doslova řekl, že babi s dědou Honza podřízl jako ovce. Posádka vozidla byla v šoku, dohodli se, že vše vyřeší, až dorazí do nemocnice. „Honza během jízdy pořád vykřikoval nějaké nesmysly, třeba že vidí hořící barák. Když jsme dorazili před nemocnici, přijeli policisté a Jana L. zadrželi,“ dodal Filip P.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Muže přivezla policejní eskorta.

V průběhu vyšetření na psychiatrické ambulanci Jan L. řekl, že byl v penzionu u prarodičů. Ve sprše prý slyšel, jak se děda s babi smějí. Děda mu prý stále opakoval, ať vezme babi na balkon, že ví, co mám udělat. „Věděl jsem, co mám udělat, a to jsem taky udělal. Dědu s babi jsem zabil,“ řekl tedy Jan L. Podle psychiatrů byl velmi zmatený. Opakoval, že je Einstein na druhou a že jsou všichni mrtví.

„Honza je velmi klidný člověk, bezproblémový. Nevyvolával žádné konflikty, nikdy jsem ho nezažila, že by křičel,“ uvedla jeho bývalá přítelkyně Denisa K. Podle ní se o své prarodiče vzorně staral. „Často je v pečovatelském domě navštěvoval a zařizoval pro ně vše, co potřebovali. Například jim nakupoval nebo je vozil na hřbitov,“ uvedla dále žena.

Mluvil z cesty

V osudný den jí Honza telefonoval a domluvili se, že za ní přijede na návštěvu do Plzně. Řekl, že předtím ještě dědovi s babi nakoupí a pak se u nich vysprchuje. „Když dlouho nejel, volala jsem mu na mobil. Hovor vytípl. Pak už byl nedostupný. Později mi telefonoval kamarád, že je Honza u něho. Prý je naboso, oblečení má od krve a pořádně blázní,“ dodala žena.

BEZ KOMENTÁŘE: Břasy na Rokycansku, vyšetřování na místě události. Zdroj: PrávoVideo: Patrik Biskup, Právo

Nikdo z blízkých Jana L. nechápal motiv a brutalitu, se kterou čin provedl. V minulosti u něj totiž nikdo žádné projevy násilí nezaznamenal. Svědci uvedli, že občas mluvil trochu z cesty.

Lékaři jsou přesvědčeni, že paranoidní schizofrenie se u Jana L. plně rozvinula až nyní, stejnou duševní nemocí trpěla i jeho matka, která byla kvůli zmatenému chování několikrát hospitalizována na psychiatrii a později zemřela.

Tragédie na zastávce v Těrlicku, dospívající mladík zastřelil známého

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám