Hlavní obsah

Hasiči se brání kritice: U požáru v Bohumíně jsme byli do pěti minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín
Aktualizováno

V panelovém domě v Bohumíně, kde v sobotu večer při požáru zemřelo 11 lidí, se v neděli dopoledne sešla vicepremiérka Alena Schillerová, hejtman kraje Ivo Vondrák a zástupci integrovaného záchranného systému. Hasiči odmítli kritiku, že by přijeli pozdě a nic nedělali.

Policisté kontrolují obyvatele domuVideo: Aleš Honuš, Právo

 
Článek

„Viděla jsem tu hrůzu, jsem z toho naprosto zdrcená. Tři děti se v bytě udusily. Je pravděpodobné, že to byl žhářský čin, který zaslouží odsouzení. Vyjadřuji podporu všem pozůstalým a mohu jim slíbit pomoc,” uvedla Schillerová s tím, že stát nabídne pomoc pozůstalým.

Na místo podle ní jede náměstek probační a mediační služby, která bude pomáhat pozůstalým. „Budou radit lidem, jak pomoci lidem a jak je odškodnit. Hasičům i policii patří poděkování. Nebýt nich, byly by škody ještě větší,” konstatovala vicepremiérka.

Nová verze tragédie v Bohumíně: konflikt na rodinné oslavě

Krimi

Ředitel krajských hasičů Vladimír Vlček důrazně odmítl spekulace, že hasiči přijeli pozdě a byli laxní. „Odmítám spekulace, že hasiči přijeli pozdě a že by tu hasiči stáli a nic nedělali. Je skutečností, že dvě jednotky tady byly do pěti minut. V takových případech se zasahuje vnitřní cestou. Není možné, aby zdolání takového požáru bylo vyřešeno v řádu minut,” konstatoval Vlček.

Vlček upozornil, že po dohodě s generálním ředitelem hasičů Drahoslavem Rybou bude prověřen postup hasičů při zásahu, aby mohly být vyloučeny všechny spekulace a pochybnosti. Podle Vlčka v bytě shořely všechny pokoje, další byty na patře zůstaly netknuté. I to podle něj ukazuje na přítomnost akcelerantu.

Policie na tiskové konferenci znovu uvedla, že probíhá vyšetřování a žádné bližší informace k motivu nebo podezřelému sdělovat nebude. Nikdo nebyl obviněn a zatím nebyla stanovena ani právní kvalifikace.

Kraj dá pozůstalým po tragickém požáru v Bohumíně 100 000 Kč, 50 000 Kč obdrží zranění.

Našli akceleranty 

K požáru vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému v sobotu před šestou hodinou večerní. Hasiči byli na místě pět minut po nahlášení. Při požáru v bytě uhořelo šest lidí, z toho tři děti. Dalších pět lidí, kteří se nacházeli v hořícím bytě, ve snaze o záchranu vyskočili z okna v jedenáctém podlaží a také zemřeli.

Nová verze tragédie v Bohumíně: konflikt na rodinné oslavě

Krimi

Podle některých svědků v bytě probíhala oslava a následně došlo ke konfliktu. Při požáru se také deset lidí zranilo, zranění utrpěli také dva hasiči a jeden policista.

Policie po požáru zadržela jednoho muže, kterého podezírá ze založení požáru. Ten však skončil v nemocnici a policisté ho zatím nevyslechli. V neděli ráno policie potvrdila, že byly nalezeny akceleranty hoření, proto byl rozvoj požáru velmi rychlý.

Klidným hlasem řekl, že to zapálil. Svědkyně popsala tragický požár v Bohumíně

Krimi

Podle informací místostarosty Bohumína Igora Bruzla stojí za tragédií nejspíš konflikt v rodině. „Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému. A z drtivé většiny se nebude jednat o žádné etnikum, byli to zástupci majority," řekl v neděli Bruzl (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám