Hlavní obsah

Nová verze tragédie v Bohumíně: konflikt na rodinné oslavě

Právo, ČTK, hon, ok
Bohumín
Aktualizováno

Moravskoslezští hasiči v neděli ráno potvrdili, že rychlý průběh požáru v Bohumíně měly na svědomí akceleranty hoření. Zatím netuší, jaká látka byla použita a kde. Kriminalisté během rána dokončili ohledání bytu. Podle posledních informací místostarosty Bohumína stojí za tragédií nikoliv sousedské spory, jak se původně uvádělo, ale nejspíš konflikt v rodině.

Požár domu z vrtulníkuVideo: ZZS MSK

 
Článek

„Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému. A z drtivé většiny se nebude jednat o žádné etnikum, byli to zástupci majority," řekl v neděli bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Podle něj určitě v bytě nebydleli všichni. „Mělo se tam jednat o nějakou oslavu, na kterou zřejmě přišel i host, který tam asi nebyl zván, a ten se k tomu postavil, jak se k tomu postavil, je to šílené," uvedl Bruzl. Muže podle něj zadrželi městští strážníci, kteří ho následně předali policii.

Zatím je ve zdravotnickém zařízení, výslech proběhne, jakmile bude schopen procesních úkonů.

Podle mluvčího hasičů Lukáše Poppa hasiči ukončili prohlídku místa neštěstí kolem 01:00 a v neděli pokračují. „Můžeme potvrdit, že na místě byly nalezeny stopy akcelerantu (hoření), proto takový rychlý průběh toho požáru a rychlý rozvoj. Zatím přesně nemůžeme určit, jestli to bylo na jednom místě nebo na několika místech, a ani nemůžeme určit, o jaký akcelerant se jednalo," uvedl Popp.

Podezřelý je v nemocnici

Ohledání bytu vyšetřovatelé dokončili do desáté hodiny, během dopoledne pokračují v ohledávání okolí. Podle šéfa moravskoslezské policie Tomáše Kužela zatím policisté zadrženého muže, kterého podezřívají v souvislosti s možným žhářstvím, dosud nevyslechli. „Zatím je ve zdravotnickém zařízení, výslech proběhne, jakmile bude schopen procesních úkonů,” řekl Kužel České televizi.

Klidným hlasem řekl, že to zapálil. Svědkyně popsala tragický požár v Bohumíně

Krimi

Podle hasičů nemá dům ohroženou statiku a nehrozí jeho zborcení. Obyvatelé by se tak mohli postupně vracet do jednotlivých bytů. „Stále platí ta informace, že ten dům je odpojen od elektrické energie i od plynu," uvedl Popp. Místostarosta uvedl, že město je nájemníkům z nejvíc zasažených bytů připraveno zajistit náhradní ubytování. Panelový dům je ve vlastnictví města.

Nález akcelerantu hoření potvrdila také policie. „Na místě byl přítomen psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání urychlovačů hoření. V blízkosti bytu byl nalezen akcelerant hoření, bližší skutečnosti nyní policisté zjišťují,” uvedla mluvčí policie Karolína Bělunková.

Podle ní v domě pracuje rovněž speciální tým zabývající se identifikací obětí hromadných úmrtí. Příčiny úmrtí osob určí nařízené pitvy.

Tragický požár v BohumíněVideo: Aleš Honuš, Právo

Dva ve vážném stavu

Dva z deseti zraněných lidí jsou stále ve vážném stavu hospitalizováni na jednotce intenzivní péče ostravské fakultní nemocnice. Celkem v nemocnici leží pět z deseti zraněných, dalších sedm v méně vážném stavu bylo převezeno na ošetření do jiných nemocnic.

Za tragický požár v Bohumíně nejspíš může vyřizování sousedských sporů

Krimi

„Ve fakultní nemocnici je hospitalizováno pět pacientů. Dva jsou ve vážném stavu na JIP, ostatní tři jsou na standardním oddělení. Ti jsou ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života,“ uvedla zastupující tisková mluvčí nemocnice Iva Piskalová bez bližších podrobností o zdravotním stavu. Potvrdila jen, že ve všech případech jde o dospělé pacienty.

K požáru vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému v sobotu před šestou hodinou večerní. Hasiči byli na místě pět minut po nahlášení. Při požáru v bytě uhořelo šest lidí, z toho tři děti, dalších pět lidí, kteří se nacházeli v hořícím bytě, ve snaze o záchranu vyskočili z okna v jedenáctém podlaží a také zemřeli. Kolik lidí se v době vzniku požáru v bytě nacházelo, není jasné, podle svědků jich několik přelezlo přes balkon do sousedního bytu a tím si zachránili život.

Foto: Aleš Honus, Právo

K požáru přiletěl také vrtulník

Policie po požáru zadržela jednoho muže, kterého podezírá ze založení požáru. Ten vznikl v podstatě najednou ve všech pokojích, takže vše nasvědčuje tomu, že zde pachatel rozlil hořlavinu a potom byt zapálil. Podle některých svědků v bytě probíhala oslava a následně došlo ke konfliktu.

Při požáru se také deset lidí zranilo, zranění utrpěli také dva hasiči a jeden policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám