Hlavní obsah

Extrémista si protižidovské výroky odpracuje

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Pravicový extremista Tomáš Babka, který loni v březnu na plzeňském náměstí Republiky nenávistně horlil proti Židům, vyvázl s třemi stovkami hodin obecně prospěšných prací. Plzeňský krajský soud v úterý 24. srpna potvrdil zmíněný rozsudek městského soudu z 27. listopadu minulého roku.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Svolavatel plzeňského pochodu extrémistů Tomáš Babka.

Článek

Předseda senátu Jiří Šilhavý zamítl jak odvolání státního zástupce, který pro Babku požadoval rok ve věznici s dozorem, tak i obžalovaného - ten doufal v zastavení řízení. „Jde o odpovídají trest,“ uvedl ve zdůvodnění Šilhavý.

Babkovi se verdikt nezamlouval. „Nic moc, kdybych s tím souhlasil, tak jsem nepodával odvolání,“ řekl novinářům třiadvacetiletý mladík, který už má na kontě čtyři podmíněné tresty za ublížení na zdraví a výtržnictví. „Asi si to budu muset odpracovat,“ dodal Babka, který podle svých slov už žádné další pochody svolávat nehodlá.

Výkřiky na náměstí

Ten, který se mu stal osudným, se konal v Plzni 14. března 2009 a oficiálně se jmenoval „Pochod proti sionismu“.

Centrem města tehdy prošlo na sto padesát radikálů, na závěr hřímal do megafonu sám Babka: „Židé zabraňují zákonným a svobodným projevům. Tak jako obsazují pásmo Gazy v Palestině, začínají obsazovat naše ulice, diktovat, co máme, a co ne. Má to snad znamenat, že pokud se nepřizpůsobíme jejich odporné politice, tak zakročí vojenskou silou? Je to jejich klasicky zrůdné jednání, řídí se heslem: Rozděluj a panuj.“

Neodpustil si ani hesla „Společně za myšlenku národního socialismu“ a „Tam, kde vládne bezpráví, je veřejný odpor povinností“.

Podněcoval k nenávisti

Podle soudu Babka tímto projevem veřejně podněcoval k nenávisti vůči skupině osob, konkrétně proti židovskému národu. „Nechtěl jsem nic propagovat,“ uvedl v úterý před soudem Babka. „Řekl jsem jen svůj názor, nechtěl jsem nikomu ublížit. Nečekal jsem, že to takhle dopadne,“ doplnil Babka.

Podle státního žalobce extrémista navíc propagoval nacismus, to však soud odmítl s tím, že nic takového nelze prokázat. Argumenty obžaloby - Babka má například na těle švabachem vytetovaný nápis „nacional socialismus“ - neuspěly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám