Hlavní obsah

Exšéf kladenských strážníků nakupoval z eráru dámské boty i květiny. Žaloba chce pro něj přísnější kvalifikaci

Kladno

Státní zástupce navrhl přísnější právní kvalifikaci pro bývalého ředitele kladenské městské policie Stanislava Procházku, který čelí obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle žalobce je důvodné podezření, že mohl jednat úmyslně. Pokud by soud návrhu vyhověl, Procházkovi by v případě odsouzení hrozil až pětiletý trest, dosud to bylo nejvýše půl roku. Případ se týká podezřelých nákupů, které s činností strážníků nesouvisejí, například oblečení, kuchyňského vybavení nebo květin. Procházka vinu odmítá, soud dnes líčení odročil na 29. dubna.

Porušení správy cizího majetku se podle obžaloby Procházka dopouštěl mezi lety 2017 až 2020. Obžalobě čelí i jeho bývalá podřízená Helena Jeníková, která měla na starosti výstrojní sklad, faktury a objednávky. Podle žalobce byla u Procházky škoda vyčíslena na 1,1 milionu korun, u Jeníkové na 1,3 milionu. Částky se kryjí, ale v případě Jeníkové je škoda o 200 000 Kč vyšší.

Dámská garderóba nebo víkendové nákupy

Soud v pátek vyslechl tři svědky, mimo jiné bývalého kladenského radního Petra Haška, který v kauze podával trestní oznámení. Na začátku bylo podle něj upozornění z finančního odboru na podezřelé proplácení faktur.

Jedním z mrtvých ve škole na Kladensku je známý lékař Leoš Středa

Krimi

Hašek vypověděl, že byl ponižován rozpočet určený zejména na výstroj každý rok zhruba o polovinu, kupovaly se třeba dámské boty, výrobník ledu, sluchátka, dámské sportovní oblečení nebo se hradily páteční nákupy potravin. Obžalovaná mu prý po odhalení nesrovnalostí přiznala, že se s ředitelem domluvila, že si někdy něco koupí ona, někdy něco on a nechají si to proplatit.

Výpověď přiměla žalobce Tibora Skalku k návrhu na změnu kvalifikace. „Svědek Hašek mluvil o tom, že mezi obžalovanou Jeníkovou a obžalovaným Procházkou došlo k určité domluvě, což zakládá změnu zavinění na straně pana ředitele nebo je tady aspoň důvodné podezření, že mohl jednat i úmyslně. A to pak mění právní kvalifikaci," uvedl Skalka.

Učně podezřelého ze smrtícího napadení učitele převezli v kukle do cely

Krimi

Zdůraznil však, že není možné předjímat výsledek důkazního řízení a posouzení právní kvalifikace přináleží soudu při respektování presumpce neviny. Pokud by soud na návrh přistoupil, hrozila by Procházkovi sazba šest měsíců až pět let.

Odměny pro děti i seniory

Kromě Haška soud vyslechl také mluvčí kladenských strážníků a preventistu. Oba uvedli, že strážníci nakupovali ceny pro dětské soutěže a akce pro seniory. Dostávali na tento účel peníze, které vyúčtovali, a zbytek vrátili. Snažili se vždy, aby ceny byly hodnotné, ale nestály moc peněz. Na akce pro seniory měli k dispozici 5000 korun a pro děti 10 000 Kč. Senioři dostávali například jídlonosiče, deky, sady nožů, příbory, křížovky, poukázky do cukrárny.

Vliv na útočníka na škole mohly mít psychopatické rysy či drogy, říká psycholožka

Krimi

Dětem byly určeny přilby na kola, skateboardy, lahve na pití, stany, spacáky nebo knížky. Preventista na Procházkův podnět vypověděl, že strážníci seniorkám někdy kupovali květiny.

Zatímco bývalý šéf strážníků byl na jednání přítomen, Jeníková se ho neúčastnila. Soudce líčení odročil kvůli doplnění důkazů, vyžádal si fotografie z akcí, kde jsou vidět ceny předávané na akcích městské policie. Obhájkyně chce také předvolat ještě další svědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám