Hlavní obsah

Exposlanec Wolf dostal za podvod pět let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě v pátek uznal vinným bývalého poslance za ČSSD Petra Wolfa, který se měl dopustit mnohamiliónového podvodu se státními dotacemi. Trestného činu se podle názoru soudu dopustila i Wolfova manželka Hana. Wolfovi soud vyměřil pět let za mřížemi a peněžitý trest ve výši jeden milión korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Manželé Wolfovi v pátek u soudu.

Článek

Wolfové soud uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky. Navíc musí zaplatit 200 tisíc.

Obhajobu obžalovaných soud podle svého mínění jednoznačně vyvrátil. „Měl jsem dojem, že obžalovaní během celého hlavního líčení nepochopili nebo nechtěli pochopit, v čem spočívá skutková podstata zločinu dotačního podvodu,“ řekl soudce Miroslav Mucha.

S ohledem na jejich vzdělání vylučujeme jakýkoliv omyl, nedbalost, pochybení či nedorozumění.
soudce

Připomněl, že dotační podvod podle trestního práva spáchá ten, kdo v žádosti o poskytnutí dotace uvede nepravdivé či hrubě zkreslené údaje, anebo podstatné údaje zamlčí. Právě to se u soudu obžalobě podařilo ve vztahu k manželům Wolfovým prokázat.

Podle soudu šlo jednoznačně o úmyslné jednání. „S ohledem na jejich vzdělání vylučujeme jakýkoliv omyl, nedbalost, pochybení či nedorozumění. Jednali zcela úmyslně, záměrně, věděli, co do žádostí píšou, a věděli také, co předkládají v průběžných zprávách,“ řekl soudce.

Soud odmítl politickou motivaci

Wolf se během své obhajoby bránil i tím, že kauza je jednoznačně politicky motivovaná. „Jedná se o odplatu za jeho politické přesvědčení a stanoviska, která jako poslanec projevil nejen slovy, ale i skutky,“ citoval soudce z vyjádření Wolfova obhájce.

Soud ale jakýkoliv politický vliv odmítl „Jestliže někdo ve svém projektu uvede nepravdivé informace, nic politického v tom nevidím,“ řekl soudce.

Abych se nikoho nedotknul, shrnu to do konstatování, že činnost komise na ministerstvu byla neprofesionální.
soudce

Soudce se také v odůvodnění rozsudku ztotožnil se závěrem státního zástupce, podle nějž při rozdělování dotací na ministerstvu životního prostředí zcela selhaly kontrolní mechanismy.

„Abych se nikoho nedotknul, shrnu to do konstatování, že činnost komise na ministerstvu byla neprofesionální,“ řekl soudce Mucha.

Obžaloba požadovala vězení pro oba dva

Státní zástupce požadoval nepodmíněné tresty pro oba obžalované. Wolf s manželkou se proti verdiktu soudu odvolali. Odsouzený také přirovnal soud ke středověké inkvizici.

Podle obžaloby, kterou se soud v hlavním líčení zabýval od loňského června, Wolfova firma UT 2002 zneužila dotace, jež jí podle smlouvy z dubna 2005 poskytlo ministerstvo životního prostředí na dva pochybné výzkumné projekty, které byly částečně zkopírovány z internetu. Škoda byla vyčíslena na 11 miliónů korun.

Obžaloba Wolfa vinila, že předkládal nepravdivé údaje nejen v projektech navržených na dotace, ale také při následném uzavírání smluv o poskytnutí dotací. Wolfova manželka Hana byla zase obžalovaná z toho, že jako společnice stejné firmy podepsala jeden z dodatků ke smlouvě o poskytnutí dotací a předkládala při tom nepravdivé informace.

Jednoznačně popírám, že bych uváděl nepravdivé, nepodložené údaje, nebo zatajoval údaje.
Petr Wolf

Státní zástupce Dušan Táborský před vynesením rozsudku prohlásil, že vina obou obžalovaných byla dostatečně prokázána. „Celou dobu se snažili zamaskovat důsledky trestné činnosti, neprojevili žádnou pokoru a nesnažili se odstranit následky zločinu,“ řekl Táborský ve své závěrečné řeči a navrhnul tresty v dolní třetině trestní sazby, která je od pěti do deseti let. Kromě toho pro oba obžalované navrhnul i peněžité tresty a také zákaz působení ve statutárních orgánech obchodních společností.

Exposlanec Petr Wolf vinu od počátku odmítal. „Jednoznačně popírám, že bych uváděl nepravdivé, nepodložené údaje, nebo zatajoval údaje či nedodržoval jakékoliv podmínky výběrového řízení,“ dodal Wolf.

Bývalý poslanec ČSSD Wolf je jedním z několika přeběhlíků ve Sněmovně, kteří po volbách v roce 2006 podpořili vládu Mirka Topolánka. V roce 2009 vyšlo najevo, že se Topolánkův přítel Marek Dalík pokoušel přesvědčit reportéra České televize, aby stáhl svou reportáž o policejním vyšetřování Wolfa. Po několika měsících pak protikorupční policie Wolfa obvinila z podvodu s dotacemi.

Rath: Jestlipak mu vděčný Klaus udělí milost?

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka k Wolfově případu v pátek uvedl, že je třeba respektovat rozhodnutí nezávislého soudu. Upozornil, že Wolf byl sice zvolen poslancem za ČSSD, ale posléze spojil svůj osud s Topolánkovou vládou. „My jsme se s ním jako s poslancem - přeběhlíkem před řadou let rozešli,“ sdělil Sobotka.

Středočeský hejtman Rath si neodpustil rýpanec do prezidenta Václava Klause. „Jsem zvědav, zda mu pan prezident udělí milost, protože on se stal prezidentem i díky hlasu poslance Wolfa,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám