Hlavní obsah

Exekutora uvítal sekerou

Právo, Markéta Pudilová
BRNO

Ve svém bytě v brněnském sídlišti Slatina se zabarikádoval třiapadesátiletý muž, který se sekyrou v ruce zaútočil v pondělí odpoledne na soudního exekutora a jeho doprovod z justiční stráže. Exekutor přišel vymáhat dluh ve výši 3190 korun, který vznikl údajně v roce 1992, kdy muž nezaplatil splátku za elektroniku.

Článek

Když se exekutor nedozvonil, dveře na jeho pokyn otevřel zámečník. Za dveřmi však číhal se sekerou v ruce rozhněvaný nájemník. Pak se strhla hádka, nikdo však naštěstí nebyl zraněn.

Dlužník přibouchl dveře s tím, že dovnitř nikoho nepustí. Exekutor zavolal policii, která do Slavkovské ulice vyslala zásahovou jednotku. Tři hodiny se policejní psycholog snažil přimět muže k rozhovoru, ale marně.

Nakonec se policie od domu stáhla a podle Poppa má pouze dům pod dohledem. "Násilné vniknutí do bytu rozhodně nepřipravujeme. Chceme mu dát šanci vyjít v poklidu a vysvětlit důvody tohoto chování," uvedl Popp, podle kterého je strategie policistů v tomto případě jednoduchá - nechat rozzuřeného muže vychladnout.

Prý má i střelný prach

"Ve srovnání s tím, kolik by stály náklady na zásah a případné zranění, je dlužná částka mizivá," míní policejní mluvčí Mojmír Popp. Dodal, že nemůže potvrdit spekulace, podle nichž má rozzlobený nájemník ve svém bytě větší množství střelného prachu.

"Nikdo nebyl zraněn, nevznikla škoda, nikdo není v ohrožení. Je to situace, která nevyžaduje okamžitá řešení. Předpokládám, že nakonec najdeme společnou řeč," dodal policista.

"Je to člověk spíš tichý, nikdo o něm nic neví. Před časem se rozvedl a žije sám se svým synem. V domě s ním, pokud vím, žádné problémy nikdy nebyly," tvrdí jeden muž ze sousedství.

Podle tajemníka Exekutorské komory ČR v Brně Martina Komárka se podobné případy ve Slatině dějí, ale jen velmi ojediněle. "Z poslední doby nemáme podobný případ hlášen. Pokud vím, lidé se exekutorům brání především tak, že jim neotevírají," konstatoval Komárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám