Hlavní obsah

Dýchal volně, byl růžový, popsala sestra u soudu stav chlapce, který po operaci mandlí skončil v kómatu

– Pardubice • Aktualizováno

Pardubický soud v úterý vyslechl dvě zdravotní sestry, které jsou obžalované kvůli případu malého chlapce, jenž je po operaci v Pardubicích v roce 2017 v kómatu. Žádná necítí vinu, obě ale vyjádřily lítost. Třetí z obžalovaných zdravotníků, lékařka, která tehdy měla službu, se z úterního jednání omluvila.

Foto: archiv, Právo

Snímek z kamery zachytil krvácejícího chlapce, zoufalou matku a vyděšenou zdravotní sestru.

Článek

Na dětské oddělení je v noci přivolala matka k synovi, který značně krvácel z úst po operaci mandlí. Jedna sestra šla zavolat sloužící lékařku, druhá pro zdravotnický materiál. Podle obou ale hoch nebyl v život ohrožujícím stavu.

Podle sestry Barbory Špásové lékařka rozhodla, že pacient musí na ORL, kam jej s matkou doprovázela lékařka se sestrou pěšky, i když obvykle se používá k transportní lůžko nebo křeslo. Lékařka se však poté krátce vzdálila, pokyny sestře ale nedala. Ambulance ORL byla zamčená a matka dítěte na chvíli omdlela. Sestra nechala dítě i matku samotné a běžela pro pomoc.

„Byla jsem hrozně zoufalá, že jsme tam sami tři, bez doktorky,“ řekla Špásová, která v době události ještě neměla mnoho praktických zkušeností.

Státní zástupce obžaloval Pardubickou nemocnici kvůli případu chlapce, jenž upadl do kómatu

Krimi

S tak masivním krvácením se do té doby nesetkala. Nakonec do nemocnice přivolala zdravotnickou záchrannou službu. Proč se neobrátila na nemocniční ARO, neobjasnila. Vlastní vinu necítí, i když je jí líto chlapce i jeho rodičů. „Všichni jsme jednali tak, jak jsme mohli. Postup přes ambulanci bych neměnila,“ uvedla Špásová. Obžaloba ji viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle druhé sestry Aleny Chovancové obviněné z neposkytnutí pomoci při prvním setkání s dítětem na pokoji sedělo na posteli, hlavu mělo v předklonu a plivalo krev. „Dýchal volně, byl růžový, nechrčel,“ popsala stav chlapce. Situaci nepovažovala za tak závažnou, aby bylo nutné volat ARO. Sama šla volat a shánět službu konající lékařku, druhou sestru poslala pro zdravotnický materiál. Matka s chlapcem zůstali na pokoji sami.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na snímku uprostřed (za obhájcem) je obžalovaná Alena Chovancová.

Přivolaná lékařka rozhodla, že je nutné volat oddělení ORL, proto šla sestra k telefonu, do ORL ambulance se však nedovolala. To se jí podařilo až později a na základě její informace byl přivolán zkušený odborník. Druhá sestra s lékařkou se zatím snažily dostat do uzavřené ORL ambulance, což se podařilo až později.

Teprve po příchodu dalších zdravotníků se dítěti dostalo pomoci, přesto upadlo do bezvědomí a nastala u něj zástava srdce. Následkem toho utrpělo vážné poškození mozku.

Chovancová v nemocnici pracovala od roku 2010, několik let i jako vrchní sestra dětského oddělení.

Nemocnice se dohodla s rodinou chlapce postiženého po operaci mandlí na vyrovnání

Domácí

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti je obžalována i lékařka Martina Šípková. V Pardubické nemocnici pracovala poměrně krátce po absolvování vysoké školy, byla začínající lékařkou s označením L1. Podle promítnutého záznamu z kamer v nemocnici od krvácejícího chlapce u ORL ambulance odešla a vrátila se až za chvíli. Sestry ani lékařka už v Pardubické nemocnici nepracují.

V případu je obžalována z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti i společnost Nemocnice Pardubického kraje jako právnická osoba. Podle státního zástupce její vina spočívá v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na snímku uprostřed je obžalovaná zdravotní sestra Barbora Špásová.

Podle obžaloby mělo krvácející dítě zůstat na lůžku ve stabilizované poloze, aby krev mohla volně odcházet. Bylo nutné přivolat zkušeného odborníka, pacienta uspat, zaintubovat a zastavit krvácení. Advokát nemocnice se snažil sestrám dokázat, že byly proškoleny, jak se zachovat v obdobných situacích. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti je sazba až čtyři roky ve vězení, za neposkytnutí pomoci o rok méně. U právnické osoby rozhoduje o formě trestu soud.

Otázky oběma sestrám kladl i otec chlapce. Bylo pro něj obtížné pochopit, jak mohl zdravotnický personál dlouhé minuty nechat jeho dítě bez pomoci a chybovat v léčebných postupech. Výslechu se účastnila i zmocněnkyně poškozených. Další jednání bude nařízeno až po letních prázdninách.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na snímku je náměstek léčebné péče nemocnice Vladimír Ninger.

Mimosoudní vyrovnání

Rodina chlapce se loni s nemocnicí dohodla na mimosoudním vyrovnání. Nemocnice nabízela částku 15,5 milionu, rodina žádala částku 22 milionů. Výše odškodného zůstala neveřejná. Podle některých informací se konečná suma pohybuje mezi částkami, s nimiž šly strany do jednání. Kromě toho rodina mohla na účet nemocnice čerpat náklady na péči a šest milionů korun dostala jako zálohu.

Reklama

Výběr článků

Načítám