Hlavní obsah

Důkazů bylo dost, nesouhlasí žalobce Ištvan s rozsudkem v kauze Nagyová

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan pro Právo odmítl, že by jeho podřízení předložili soudu nedostatek důkazů. Reagoval tak na páteční rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který zprostil obžaloby aktéry tzv. kauzy Nagyová.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

„Obžaloba byla naprosto důvodná a důkazů v ní bylo dost,“ řekl Ištvan.

O vině obžalovaných podle něj mimo jiné svědčí i to, že sami vytvářeli záznamy o sledování, v nichž hovoří o sledovaných osobách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Kromě toho např. generál Kovanda před soudem u vazebního jednání sám uvedl, že svého jednání lituje s tím, že poškodil pověst české armády,“ poznamenal Ištván.

Podle něj teď bude zastupitelství čekat na písemné vyhotovení rozsudku s odůvodněním. „Pak na to samozřejmě budeme reagovat,“ uvedl vrchní žalobce.

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil v pátek Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby v kauze údajného sledování manželky expremiéra Petra Nečase (ODS). Žalobce pro Nečasovou požadoval 3,5 roku vězení. Soud zprostil také spoluobžalované exšéfy rozvědky Ondreje Páleníka i Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka.

Soud kvůli utajovaným informacím probíraným v rámci hlavního líčení odmítl veřejně zdůvodnit své rozhodnutí. Státní zástupce Rostislav Bajger podal na místě odvolání.

Ištvan: Zpravodajci teď mohou obcházet absenci povolení

Ištvan k rozsudku zároveň naznačil, že páteční verdikt soudu by mohl znamenat, že vojenské zpravodajství by mohlo obcházet absenci povolení ke sledováním právě tvrzením, že šlo o tzv. kontrasledování a ochranu dotyčného.

„Kladu si otázku, co to rozhodnutí znamená pro každodenní život veřejnosti a jaké postupy můžeme napříště od vojenského zpravodajství očekávat,“ řekl Ištvan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám