Hlavní obsah

Důchodkyně se zhroutila z vyčerpání, východiskem bylo zabití maminky

Právo, Ludmila Žlábková

Kdyby tehdy téměř devadesátiletá maminka E. J. nespadla a nezlomila si nohu v krčku, mohla možná ještě roky žít. A její dcera (60) by nebyla obžalována z vraždy, za kterou jí hrozilo 10 až 18 let vězení. Delikátní případ řešil v úterý Krajský soud v Hradci Králové. Důchodkyně byla nakonec potrestána třemi lety odnětí svobody, podmíněně odloženými na zkušební dobu pěti let. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tragická událost se stala letos 23. ledna kolem druhé hodiny v noci na Náchodsku. Obžalovaná, která je věřící a nikdy nebyla trestána, své mamince přiložila na obličej polštář a začala ji dusit. „Následně jí obtočila kolem krku prádelní textilní šňůru, silou ji přitáhla a poškozenou škrtila,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Podle názoru členů blízké rodiny, ale například i sousedů, se vše stalo z důvodu totálního psychického a fyzického vyčerpání obžalované. O maminku se dlouhodobě starala, poslední 2,5 měsíce prakticky nepřetržitě dnem i nocí. A jak uvedla u soudu zdravotní sestra z mobilního hospice, její péče byla až nadstandardní. Přesto si nevěřila a trápila se, že se nedokáže postarat lépe.

Seniora z Vysokého Mýta obvinili z pokusu o vraždu, dvojici měl zbít sekerou

Krimi

„Ten den byl náročný, maminka měla problémy se žaludkem. Manželka z toho byla vyčerpaná. I psychicky. Přesto říkala, že to bude dobrý, že to zvládneme. Rozloučili jsme se a já šel kolem 10. hodiny spát. Když jsem ráno vstal, viděl jsem babičku, že je studená. Běžel jsem za manželkou, ležela a měla na sobě nějakou čáru od krve,“ popsal osudnou událost manžel s tím, že ihned volal záchranku. Ukázalo se, že se obžalovaná bezprostředně po činu pokusila vzít si život. Zachránila ji pouze neodkladná operace. Dodnes je v péči psychiatra.

„Cítím v sobě vinu, že jsem to nezvládla,“ přiznala obžalovaná a prozradila, že zvažovala, že dá maminku opět do nemocniční péče. „Ale ona tam nechtěla. Byla v nemocnici měsíc po operaci krčku a její stav se tam spíš zhoršoval. Chtěla být doma,“ uvedla smutně obžalovaná.

Desítkami bodných ran zavraždil seniora, zemřel ve vězení

Krimi

Výjimečnost případu si uvědomovali všichni zúčastnění, což vedlo jak obhajobu, tak ale i obžalobu k návrhu překvalifikování trestního činu z vraždy na zabití. A přiklonil se k tomu i soud, podle něhož jednala obžalovaná v silném rozrušení z omluvitelného hnutí mysli vlivem dlouhodobě trvajícího stavu extrémní psychické frustrace, vyčerpanosti a stresu s doprovodnou únavou a silnými depresemi z bezvýchodné situace imobilní nevyléčitelně nemocné maminky.

„Vůbec jsem nepomyslela, že mám manžela, děti, že je možné to řešit jinak. Přišla na mě taková tíseň, že už nemůžu dál, že to chci ukončit,“ pokračovala obžalovaná a přiznala, že občas ještě mívá myšlenky na sebevraždu. „Ale pak si říkám, že jsem už udělala rodině problémů dost. Dennodenně toho činu lituju,“ pronesla tiše s hrdlem sevřeným lítostí.

Babička mu dala čaj a sušenky, pak ji uškrtil. Soud potvrdil mladíkovi 17 let vězení

Krimi

„Pro mě i pro mé kolegy to byla naprosto výjimečná kauza, kterou vnímáme jako tragickou osobní událost, se kterou jsem se dosud nesetkal,“ uvedl předseda senátu Miroslav Veselský, který na závěr vznesl i otázku, zda naše zdravotnictví je schopno zajistit důstojný život pro seniory a jejich důstojné umírání. „Rád bych poděkoval i rodině obžalované, že pomohli sdílet utrpení své maminky, protože ona ten čin ze své mysli už nevymaže. Trpí hlubokými pocity viny a studu,“ dodal Veselský.

Reklama

Výběr článků

Načítám