Hlavní obsah

Družku bil pět hodin a přežila jen díky lékařům, dostal 16 let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Měla na těle tolik modřin, že znalci nedokázali spočítat, kolik ran vlastně dostala. Čtyřiatřicetiletou ženu z Brna loni na konci listopadu pět hodin brutálně mlátil její o sedm let starší přítel Roman Robeš. Toho v pátek Krajský soud v Brně poslal na 16 let do vězení za pokus o vraždu.

Obžalovaný dostal 16 let vězeníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Muži hrozilo až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Státní zástupce i obžalovaný si po pátečním vediktu ponechali lhůtu pro případné odvolání.

K činu došlo v jednom z brněnských bytů. Svou přítelkyni začal Robeš po předchozí hádce mlátit zhruba půl hodiny po půlnoci a s několika přestávkami do ženy bušil dalších pět hodin.

„Dostala nejméně 30 ran pěstí, otevřenou dlaní či kopem. Údery mířily na hlavu, břicho a záda napadené. Utrpěla polytrauma a byla v kómatu. K její záchraně došlo jen díky vysoce specializované lékařské péči, bez ní by poškozená v rámci hodin zemřela,“ konstatoval předseda soudního senátu Miloš Žďárský.

Začal jsem ji fackovat, pak ve mě bouchly saze.
obžalovaný

„Máme za to, že primárně ji asi nechtěl usmrtit. Ale tím se nemůže vyhnout odpovědnosti. Byl si vědom, že způsob, jakým na oběť útočí, může přinést smrt, a byl s tím srozuměn. Zjednodušeně řečeno, bil ji stylem padni, kam padni. A ty nejtvrdší rány směřovaly na hlavu,“ řekl Žďárský.

Hrozilo jí ochrnutí

Podle soudního znalce ženu před jistou smrtí zachránila jen odborná péče lékařů a neurochirurgická operace. „Měla zhmoždění a otok mozku, krvácení v dutině lební, byla v hlubokém bezvědomí. Měla mnohočetné krevní výrony na takřka všech částech těla po úderech či kopech. Bylo to minimálně 30 ran. I přes úspěšnou operaci u ní hrozilo ochrnutí levé poloviny těla,“ upozornil znalec.

Žena i tři čtvrtě roku po útoku musí při chůzi používat berle.

Začal jsem ji fackovat, pak ve mně bouchly saze, jako bych měl nějaké zatmění.
obžalovaný

Robeš své řádění omlouval tím, že s přítelkyni chtěl bydlet, a přitom prý zjistil, že si hledá byt s někým jiným. „Začal jsem ji fackovat, pak ve mně bouchly saze, jako bych měl nějaké zatmění, stáhl jsem ji na zem a bouchl pěstí, několikrát jsem ji kopl do zadku. Po chvíli začala další hádka, kdy jsem ji povalil a tloukl. Rozhodně jsem ji ale nechtěl zavraždit nebo takto zle ublížit, moc se omlouvám,“ kál se u soudu.

Zmlácenou ženu ale nakonec nad ránem nechal bez pomoci a šel si koupit cigarety.

Život tak ženě zachránilo zřejmě to, že její kamarádka zburcovala známé a ti se vydali k bytu zkontrolovat situaci. „Měla celou hlavu úplně opuchlou, úplně černé oči. Roman nechtěl, abychom volali sanitku, prý to není tak, jak to vypadá. Já jsem ale řekl, že jestli nezavoláme sanitku, tak tam umře,“ zavzpomínal na osudné ráno jeden ze svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám