Hlavní obsah

Do spediční firmy nasadili bílého koně a zboží za miliony rozprodali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na více než 43 milionů korun si přišla trojice podvodníků ze severu Moravy a Slezska. Nejméně ve třinácti případech nedovezli zboží od zákazníků na místo určení. Tři muže (53 let z Ostravy, 48 let z Českého Těšína a 53 let z Frýdku-Místku) už obvinili policisté z podvodu.

Foto: Policie ČR

Nalezené peníze

Článek

Trojice provozovala přepravní firmu, která určitou dobu převážela zboží bez problémů. Podle kriminalistů si tak vytvořila kladné reference, díky nimž se jim dařilo zakázky dál získávat.

„Nabídky přeprav zboží měli muži nacházet na burzách nákladů,“ sdělila policejní mluvčí Soňa Štětínská s tím, že kriminalisté se zpočátku zabývali pouze jedním podezřelým transportem.

Postupně prověřovali další, až se dostali k číslu 13.

Falešní bankéři s fiktivním policistou obrali po telefonu ženu z Frýdku o stovky tisíc

Krimi

„Po několika naprosto bezproblémových transportech od dodavatelů k příjemcům byla přepravní společnost s licencí pro mezinárodní kamionovou přepravu převedena na tzv. bílého koně,“ popsala mluvčí.

„Tím byl cizinec, který však neumí číst, psát a ani nehovoří česky. O náhlém vlastnictví firmy neměl navíc ani ponětí,” dodala.

Podvádět začala trojice mužů loni v dubnu. Převáželi například kávu, obuv či barevné kovy za celkem více než 43,5 milionu korun.

„Zboží například z Polska či Rakouska bylo naloženo, k odběratelům v Anglii, na Slovensku či v ČR ale nikdy nedorazilo. Přepravní firma přestala být kontaktní,“ nastínila Štětínská.

„Kriminalisté zjistili, že muži užívali různé krycí manévry, například odlišné registrační značky, než měli přidělené, či vícero mobilních telefonů. Zboží mělo končit v jednom skladu v Čechách a následně bylo prodáno,” dodala.

Foto: Policie ČR

Nalezené peníze

Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili například elektroniku. Objevili i auto v hodnotě milionu korun a hotovost v řádu statisíců, kterou zajistili coby výnos z trestné činnosti.

Peníze získané podvodem trojice utrácela za živobytí.

„Například nejmladší muž, přestože nevykonával v té době žádnou výdělečnou činnost, pobýval v zahraniční turistické destinaci a vedl nákladný život,“ sdělila mluvčí a dodala, že kriminalisté ve vyšetřování i nadále pokračují.

Už nyní ale obviněným hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám