Hlavní obsah

Dítě z Jenštejna možná žádný had neuštknul

Právo, Radek Plavecký

Šestiletá dívka z Jenštejna nedaleko Prahy, kterou údajně minulý týden uštkl jedovatý had, je už z nemocnice doma. Podle dostupných informací jí nebylo podáno žádné sérum proti hadímu jedu a je možné, že o hadí uštknutí vůbec nešlo.

Foto: Novinky

Pátrání po hadovi v Jenštejně

Článek

Jeden ze známých herpetologů Antonín Hnízdil se kloní k verzi, že se dítě mohlo zranit i jinak. To připouští i policie, která v úterý dítě za přítomnosti rodičů vyslýchala.

„Ani tento výslech ale nepřinesl žádný nový poznatek a stále nevíme, jak se dítě zranilo,“ řekla Právu mluvčí policie Barbora Schneeweissová, podle níž ani holčička nepotvrdila, že by viděla hada.

Chřestýše nejde přehlédnout

„Sérum proti jedu v případě, že není jasné, jaký to mohl být had nebo alespoň rod hada, se obvykle nedává. Celé se mi to jeví prazvláštní, já i mnozí moji kolegové se přikláníme k tomu, že tam žádný had nebyl,“ řekl Právu dlouholetý chovatel hadů Hnízdil.

„Ani nevím, kde fáma o uštknutí hadem vznikla, patrně to tak posoudil lékař. Chtěl bych ale místní lidi hlavně uklidnit, takže jsem nabídl obci, že prohledám okolní domy. Přihlásili se asi čtyři lidé ze sousedství. Nechci, aby se šířily fámy,“ dodával Hnízdil.

Stav dívky uštknuté hadem se zlepšuje. Plaza ani majitele stále nechytili

Krimi

Nepředpokládá, že by jedovatého hada, tím spíš dvoumetrového chřestýše, o němž mluvili někteří další herpetologové, v okolí našel.

„Pochybuju, že by se v tomto počasí někam odplazil. Na podzim, kdy je střídavé počasí a had by se trochu ohřál, tak ještě, ale teď sotva. Ani se mi nezdá, že by ho někdo, nějaký nelegální chovatel, stihl tajně sebrat. Sám velké chřestýše chovám a je téměř nemožné, aby si ho takhle velké dítě nevšimlo,“ řekl chovatel. Podle dostupných informací totiž hada neviděl ani nikdo z rodiny zraněného dítěte.

Víkendové pátrání po hadovi v JenštejněVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Vedení obce po události a neúspěšném pátrání vyzvalo chovatele, aby třeba i anonymně oznámil, jaký had se mohl ztratit. „Nikdo se zatím neozval,“ řekl Právu místostarosta Jenštejna Martin Šidlák, který ví asi o pěti chovatelích hadů v obci.  

Policie má kromě výslechů k dispozici i vzorek dívčiny krve a proděravělou botku, kterou měl údajný had prokousnout, což by v případě chřestýše podle Hnízdila bylo reálné. Výsledky z úterního výslechu zatím nebyly k dispozici.

Rozbor ukáže

„Přítomnost hada zatím nikdo nepotvrdil. Máme k dispozici vzorek krve a botu, ale rozbor je na delší dobu a výsledky, zda tam je, nebo není jed, ještě nemáme. Vycházeli jsme zatím z fotografie zranění a posudků od lékaře. Prozatím zjišťujeme, jaký by mohlo mít zranění původ,“ řekla mluvčí policie.

Až teprve laboratorní rozbor by měl jasně říct, zda v celém případu figuruje had, nebo zda se dítě nezranilo třeba o pletivo na plotě.

Podle herpetologa by se stopy jedu, pokud je za zraněním had, měly najít. „Občas se stane, že had udělá takzvané suché výstražné kousnutí, když se necítí tolik ohrožen, ale řekl bych, že na takovém místě by se ohrožený cítil a určitě by uštknul,“ dodal chovatel hadů s tím, že se přiklání k verzi, že se dítě zranilo o plot, hřebíky nebo jiný ostrý předmět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám