Hlavní obsah

Díky kameře v knoflíku vyhráli podvodníci v ostravské herně přes 100 tisíc

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Mimořádný případ falešných hráčů se podařilo vyřešit v jedné z ostravských heren díky všímavosti personálu a rychlému zákroku kriminalistů. U jednoho z hráčů karibského pokeru policie našla v knoflíku u košile miniaturní kameru, která snímala ruce krupiérky při rozdávání karet. Obraz se přenášel do nedalekého hotelového pokoje, odkud spolupachatelé dávali hráči do sluchátka v uchu instrukce tak, aby stále vyhrával. A to se mu dařilo dvě hodiny.

Foto: Policie ČR

Kamera v oblečení hráče

Článek

O případu, jaký zřejmě nemá v dějinách kriminalistiky obdoby, informovala ve čtvrtek ostravská policie. Vyšlo najevo, že podvod připravili hned čtyři cizinci, kteří jsou nyní ve vazbě. Je možné, že už dříve podvedli několik heren v České republice, případ je na počátku šetření. „S tak důmyslným a sofistikovaným podvodem jsem se za svou dvacetiletou kariéru ještě nesetkal,“ říká kriminalista Jiří Tobiáš.

Čtveřice mužů, jejichž národnost policie nesdělila, se podle něj ubytovala v ostravském hotelu, který sousedil s hernou. Zatímco dva pachatelé zůstali v hotelovém pokoji u notebooku, další dva vyrazili do herny, kde se přihlásili ke hře po předložení falešných pasů. V uších měli dva hráči umístěno sluchátko a jeden z nich měl v knoflíku na břiše miniaturní kameru.

Foto: Policie ČR

Kamera v oblečení hráče

Hry se účastnilo ještě několik dalších hráčů, kteří ale neměli sebemenší šanci na výhru. „Pachatel pomocí kamery snímal zespodu ruce krupiérky. Jeho spolupachatelé v hotelovém pokoji na monitoru viděli, jaké karty krupiérka dává dalším hráčům, a viděli i karty, které drží krupiérka. Když mělo docházet k sázkám, dávali spolupachatelům v herně příslušné instrukce, kterými ovlivňovali průběh hry,“ řekl kriminalista.

Nestandardní chování 

Jenže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Manažerovi herny bylo podezřelé, že dva muži stále vyhrávají. Během dvou hodin se jim podařilo vyhrát 111 tisíc korun.

„Jeden z pachatelů, který měl na sobě kameru, se choval nestandardně, neustále zdržoval hru a otáčel se na židli tak, aby kamera co nejlépe snímala ruce krupiérky. Nestandardně se choval i druhý hráč, který měl dělat křoví,“ dodal policista.

Foto: Policie ČR

Zařízení, které měli cizinci u sebe

Manažer herny proto nejprve zavolal ochranku a poté i policii. „Při prohlídce osoby byla zajištěna kamera a odposlech,“ řekl kriminalista.

Dva spolupachatelé následně opustili hotelový pokoj a odjeli do zahraničí. „Zadrženi byli na druhý den, když si přijeli do hotelu pro své osobní věci,“ dodal policista. Policie u nich zajistila půl miliónu korun v hotovosti a osobní automobil.

Všichni čtyři obvinění muži jsou nyní ve vazbě a hrozí jim až osm let vězení. Policie zjišťuje, zda podobným způsobem nepodvedli i další herny na území republiky. Zatím vyšlo najevo, že někteří z nich už mají kvůli nekalým praktikám zakázán vstup do některých heren.

Reklama

Výběr článků

Načítám