Hlavní obsah

Desítky prasat uhynuly ve vlastních výkalech, chovatel jde do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V naprosto děsivých podmínkách žily stovky prasat v chovu na Vyškovsku. Bez čisté vody, potravy a odpovídající péče zde zvířata umírala ve vlastních výkalech, aniž by to kohokoli zajímalo. Kvůli jejich trpkému osudu padla obžaloba za týrání na hlavu muže odpovědného za provoz chovu a také firmy, pod kterou zařízení spadalo.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž, který měl chov na starosti, dostal 13 měsíců vězení, firma byla potrestána peněžitým trestem a zákazem činnosti. Společnost pravomocně dostala stotisícový trest a zákaz držení a chovu zvířat v trvání 10,5 roku.

„V říjnu 2018 obžalovaný jako odpovědná osoba ponechal po nikoli přechodnou dobu nejméně 500 chovaných prasat ve výkaly, kejdou a čpavkem silně znečištěném prostředí, bez čerstvé nebo alespoň čisté vody a dostatečné výživy. Tím se dopustil týrání a způsobil nejméně u 48 prasat vysokou intenzitu utrpení, apatii a následně agónii a smrt, a úhyn dalších 70 kusů prasat,“ konstatoval vyškovský okresní soud, jehož verdikt v úterý potvrdil odvolací Krajský soud v Brně.

Psi měli zlomeniny, záněty a močili strachy. Policie obvinila dva lidi z týrání

Krimi

Chovatel trest přijal, firma se odvolala

Zatímco chovatel se s trestem vězení smířil, firma podala odvolání. V něm se snažila vinu hodit na chovatele a další zaměstnance, jejichž jednání prý bylo „excesem“, s kterým firma sama nemá nic společného, proto jí ani nelze vyčítat to, v jakém stavu byla zvířata na farmě chována.

Podle odvolacího senátu v čele s Adamem Kafkou mohlo být sice provinění samotné společnosti specifikováno lépe, ale i tak bylo těžiště trestné činnosti dostatečně prokázané.

„Došlo k zanedbání péče a ta zvířata uhynula. Samotného jednání se dopouštěli i jednotliví zaměstnanci, kteří se měli o prasata starat, ale nečinili tak. Byli přitom zaměstnáni právě proto, aby se o zvířata starali, a museli si být vědomi, co se stane s takovou 'péčí'. Je nepochybné, že trestní odpovědnost by měla dopadnout i na ně, ale to není smyslem dnešního jednání,“ prohlásil soudce Kafka.

Z nádrže vylovili psa s uvázanou cihlou na krku. O týrání nešlo, zjistila policie

Krimi

„Firma si měla kontrolovat, jak to se zvířaty vypadá, žádné kontroly tam ale nebyly. Co se peněžitého trestu týče, jednatelka firmy byla evidentně jen nastrčenou osobou, ale nějaký majetek tam přece jen byl v podobě nějakých motorových vozidel, došlo i k nějakému prodeji zbytku chovu,“ dodal soudce Kafka s odkazem na to, zda uložená pokuta nebude jen akademickým trestem bez reálného dopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám