Hlavní obsah

Desítky podvodů na internetu, škoda v milionech. Policie obvinila dvojici mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osmileté vězení hrozí dvojici mužů, které policie po jejich zadržení v Praze obvinila z rozsáhlých podvodů na internetu. Podle vyšetřovatelů jsou součástí organizované sítě působící po celé Evropě. Má se jednat o nyní značně rozšířený typ podvodu, jejichž oběti reagují na inzerát s nabídkou zboží a při vyřizování sdělí pachatelům přístupové údaje k bankovnímu účtu.

Zadržení mužů podezřelých z podvodů na internetuVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté dvojici zadrželi v uplynulých dnech, o případu v pátek informovala mluvčí policie Violeta Siřišťová.

„Dva cizinci se v rámci organizované skupiny, jež sofistikovaně koordinuje činnost svých členů a působí po celé Evropě, dopustili řady podvodů. Oba muži v kooperaci se spolupachateli, kteří se nacházejí mimo ČR, od poškozených osob vylákali pod různými záminkami údaje k jejich bankovním účtům,” sdělila mluvčí.

Podle vyšetřovatelů pak vytvářeli virtuální platební karty a z účtů vybírali až statisícové částky. Peníze obratem vkládali na své účty, případně ukládali do bitcoinmatů.

Podrobnosti k působení organizované skupiny v jiných státech policie nesdělila, ale co se týče Česka, tak dvojici klade za vinu 43 podvodů se škodou v řádech milionů korun.

Způsob, jakým si podle kriminalistů muži podezřelí z podvodů počínali, byl vždy jak přes kopírák. Nejdřív inzerát na internetu s nabídkou zboží, věrohodně vytvořená platební brána banky, následně vylákání platebních údajů.

Máte zavirovaný počítač, volají podvodníci. Pak důvěřivce oberou

Bezpečnost

Podezřelí podle policie peníze používali na vlastní luxus, třeba za bydlení. Například bezpečnostní kamery je zachytily, jak přijeli do Česka pouze s igelitkou v ruce, načež po několika dnech podvodů už měli na hotel s cenou za více než 4000 korun za noc.

Při domovní prohlídce policie našla desítky mobilní telefonů, značnou finanční hotovost v různých měnách i luxusní oblečení.

Kriminalisté oba muže, jejichž věk ani národnost policie neupřesnila, obvinili z podvodu a neoprávněného opatření platebního prostředku. Soud je pak poslal do vazby.

V případě hlavního líčení před soudem jim hrozí až osmileté vězení. „Je však předpoklad o další rozšíření obvinění a možnost zvýšení trestní sazby až na deset let,” upřesnila Siřišťová.

Hackeři cílí na bankovní účty stále častěji. Prostřednictvím telefonních hovorů

Bezpečnost

Policie v souvislosti s případem rovněž varuje před vysokým nárůstem počtu podvodů tohoto typu, který policie zaznamenává v současnosti.

Jak to celé funguje a na co si dávat pozor, vysvětlili kriminalisté na webu v textu o tzv. vishingu a spoofingu.

„Opět varujeme před jakýmkoliv poskytováním údajů k platebním kartám či internetovému bankovnictví, a to i takovým institucím, které se zobrazují jako oficiální stránky. Nikdy v těchto případech nezadávejte při prodeji na internetu svá čísla karty, CVC kódy a už vůbec nikdy PIN kód, který slouží jako finální klíč k výběru,” zmínila mluvčí.

Foto: Policie ČR

Zadržení mužů podezřelých z podvodů na internetu

Kriminalisté varují ještě před novým typem podvodu, kdy se telefonicky ozve údajný pracovník banky, který volaného vystraší informací o napadení bankovního účtu a přiměje ho k převodu na jiný účet.

Podvodníci využívají rovněž další lsti, aby udělali důvěryhodný dojem. Vedle falešného bankovního úředníka ještě zavolá fiktivní policista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám