Hlavní obsah

Podvodníci stáhli z internetu osobní údaje muže a pak si jeho jménem vzali úvěr

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejspíš vidina snadného získání finančních prostředků vedla koncem roku 2019 45letého muže z Brněnska a jeho o tři roky staršího komplice k vymyšlení podvodné praktiky, jak si opatřit peníze. Zneužili přitom podle policie identity jiné osoby. Nyní oběma mužům hrozí až pět let vězení. Právo ve čtvrtek o případu informovala policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pod falešnou identitou měli muži podle mluvčí tehdy v nejméně deseti případech požádat různé finanční společnosti o čerpání peněz z úvěrů nebo zápůjček a zároveň elektronicky oslovit několik bank se žádostí o zřízení bankovního účtu, což se jim v jednom případě podařilo.

Management Vondráčkové varuje před falešnými profily zpěvačky

Krimi

„Kvůli této nekalé praktice neváhali zhotovit padělek občanského průkazu a cestovního pasu. Využili k tomu dokladů staršího z dvojice. Na internetu pak nebyl problém vyhledat muže stejného jména a zjistit o něm potřebné údaje včetně jeho zaměstnání. Rázem tak zneužili identity nic netušícího, tehdy 54letého muže ze Šumperska,“ uvedla mluvčí.

Luxusní zboží, nízká cenovka. Podvodníci číhají na Sbazaru na důvěřivce

Bezpečnost

Jeho jménem, s využitím padělaných dokladů, ale také falešných výplatních pásek i falešné pracovní smlouvy se podle ní mužům následně ve třech případech podařilo uzavřít smlouvu o úvěru či zápůjčce a přijít si na celkem 24 tisíc korun, které byly vyplaceny na účty staršího z nich. Kdyby měli stejné štěstí i u ostatních společností, které oslovili, mohli si přijít na dalších bezmála 230 tisíc korun.

„Kriminalisté, kteří v rámci prověřování případu důkladně trasovali veškerý pohyb podvodně získaných finančních prostředků, zjistili, že peníze obratem putovaly do kryptosměnárny, byly převedeny na kryptoměnu ETH a po několika dalších transakcích opětovně směněny na české koruny a vyplaceny tentokrát na účet mladšího z mužů,“ konstatovala Vybíhalová.

Gang záměrně boural s luxusními auty. Z pojišťoven získal 13 milionů

Krimi

Z takto vymyšlené praktiky se aktéři dlouho neradovali. Celá věc vyšla najevo poměrně záhy, když nejprve jedna z bank a následně také další ze společností oslovily muže, jehož identity bylo zneužito, za účelem ověření, zda je skutečně tím, kdo žádá o založení účtu či čerpání dalších produktů.

„Oba muži si již vyslechli sdělení obvinění ze spáchání trestných činů padělání a pozměnění veřejné listiny, podvodu a úvěrového podvodu,“ dodala Vybíhalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám