Hlavní obsah

Podvedli vás, musíte si půjčit, volal ženě ze Šumperska falešný bankéř

Právo, Novinky, mhr, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

Statisíce korun vylákal na důvěřivé 27leté ženě ze Šumperska podvodník, který se po telefonu vydával za bankéře. Peníze podle jeho instrukcí vložila do bitcoinových peněženek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Sedmadvacetiletá žena se obrátila na policisty minulý týden v pátek, informovala ve čtvrtek mluvčí policie Jiřina Vybíhalová.

„Ženu telefonicky kontaktoval muž vydávající se za pracovníka banky a poté i pracovníka bezpečnostního oddělení, který jí sdělil, že se stala obětí podvodného jednání, v jehož důsledku nyní není její bankovní účet v bezpečí,“ uvedla Vybíhalová.

Naivní nápadníci poslali 1,5 milionu přitažlivým dívkám. Ve skutečnosti to byl mladík z Mostecka

Krimi

Pro sjednání nápravy podle ní volající ženu podrobně instruoval k dalším činnostem a zároveň jí vysvětlil, že je zapotřebí si u banky vzít úvěr, aby mohl být její bankovní účet resetován. Ženě také poradil, jak na to.

„Žena si pak obratem uzavřela smlouvu na úvěr ve výši 435 000 korun, které na popud podvodníka v bankomatu vybrala a následně v různých částkách vložila do bitcoinových peněženek, přesně dle zadaných pokynů,“ konstatovala Vybíhalová.

Brzy se uvidíme, sliboval John. Žena z Brněnska poslala virtuálnímu příteli milion

Krimi

Podle mluvčí budou případ vyšetřovat její kolegové z odboru hospodářské kriminality. Vyšetřování podobných případů komplikuje fakt, že pachatele kryje anonymita internetového prostředí, najdou se mezi nimi také lidé se vzděláním v oblasti výpočetní techniky.

Zarážející je podle vyšetřovatelů věk oběti, kriminalisté se v těchto případech podvodů setkávají u žen s věkem spíš 50 let a více. Faktem podle mluvčí ale je, že mladší ročníky mezi oběťmi internetových podvodů typu „americký voják v nesnázích“ nejsou úplně výjimečné.

Americký voják slíbil z Afriky svatbu, seniorka z Moravy mu poslala čtvrt milionu

Krimi

Co se týče samotného příběhu, jak jej vymyslel pachatel, mluvčí zdůraznila, že takto to v bankovním sektoru nefunguje. Žádná banka podle ní takovým způsobem své klienty nikdy neoslovuje a v žádném případě nevyžaduje poskytování citlivých dat či přeposílání financí na jiné účty.

Žena z Olomoucka poslala virtuálnímu lékaři s těžkým osudem dva miliony

Krimi

„Opětovně upozorňujeme občany, aby dbali zvýšené obezřetnosti v případě přijatých telefonátů od neznámých osob vydávajících se především za bankovní úředníky a v žádném případě nesdělovali citlivá data jak po telefonu, tak ani e-mailem,“ doplnila policejní mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám