Hlavní obsah

Máte zavirovaný počítač, volají podvodníci. Pak důvěřivce oberou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v pátek varoval před novou vlnou podvodných telefonátů, v rámci nichž se podvodníci vydávají za technickou podporu Microsoftu. Ve skutečnosti chtějí důvěřivce připravit o peníze.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útočníci se během telefonního hovoru snaží uživatele přesvědčit, že jsou bezpečnostní experti. Pod záminkou, že byl počítač uživatele údajně napaden hackerem, nabízejí telefonicky pomoc při odstranění údajného viru a zabezpečení počítače.

„Pokud podobné podvodné volání zaregistrujete, vůbec na něj nereagujte a s útočníky se nebavte,“ poradil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Hackeři cílí na bankovní účty stále častěji. Prostřednictvím telefonních hovorů

Bezpečnost

V opačném případě totiž útočníci požadují, aby si lidé nainstalovali do počítače programy AnyDesk nebo TeamViewer. Díky nim získají vzdálený přístup k počítači, mohou libovolně zadávat příkazy do příkazových řádků nebo přistupovat k informacím o počítači a uživatelích.

„Plnění těchto pokynů vede ke kompromitaci zařízení, případně ke krádeži citlivých údajů, hesel nebo zašifrování dat ransomwarem,“ varovali experti z NÚKIB.

V případě, že se jim podaří propašovat do PC vyděračský virus z rodiny ransomwaru, zašifrují všechna uložená data v počítači. Za jejich opětovné zpřístupnění pak budou požadovat výkupné, klidně i v řádu desítek tisíc korun.

Útoky jsou vedeny v angličtině

Podle NÚKIB jsou podvodné hovory vedeny v anglickém jazyce, ale i tak existuje riziko, že se tuzemští uživatelé nechají nachytat.

„Sdělovat neověřeným volajícím jakékoliv informace, či dokonce instalovat nástroje pro vzdálený přístup k počítači důrazně nedoporučujeme. Tyto postupy asistence jsou naprosto neslučitelné s postupy podpory společnosti Microsoft a s jistotou lze usoudit, že jde o podvod,“ konstatovali bezpečnostní experti.

Podezřelé telefonáty je vhodné ohlásit Policii ČR a v případě orgánů a osob spadajících pod regulaci zákona o kybernetické bezpečnosti také NÚKIB.

Podobné tzv. vhishingové telefonáty se objevily již v minulém roce, tehdy se kromě bezpečnostních expertů vydávali podvodníci například i za bankéře. Cíl útoku byl nicméně stejný – připravit důvěřivce o peníze.

Milý a chápavý nápadník dohnal ženu ze Znojemska k pokusu o sebevraždu

Krimi

Anketa

Setkali jste se již s vishingem?
Ano, podvodníci mi telefonovali.
24,1 %
Pouze zprostředkovaně, podvodníci volali známému.
6,1 %
Zatím ne.
69,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2120 čtenářů.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Reklama

Související články

Jak zabezpečit počítač nebo smartphone

Pod vánočním stromkem řada lidí objevila nový počítač, tablet nebo chytrý telefon. Na všechna tato zařízení mohou zaútočit počítačoví piráti, a tak je vhodné...

10 nejobávanějších virů českého internetu

I v posledním měsíci loňského roku zůstal vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem pro počítače s operačním systémem Windows spyware Agent Tesla. Stál za každým...

Výběr článků

Načítám