Hlavní obsah

Demonstranti před Sněmovnou protestují proti zavedení covid pasů

Novinky, jap, jas, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zhruba tři stovky lidí se sešly ve středu ráno v centru Prahy na Malostranském náměstí nedaleko Poslanecké sněmovny, aby vyjádřily nesouhlas se zavedením tzv. covid pasu. Na pořádek dohlíží policie.

Demonstrace u SněmovnyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na setkání dorazili lidé z různých iniciativ zaměřených proti vládním opatřením týkajícím se pandemie covidu-19.

Podle reportéra Novinek, který situaci sleduje na místě, je na náměstí zhruba 300 lidí, někteří mají transparenty a jiní provolávají různá hesla namířená proti vládě a jejímu postupu během řešení krize kolem pandemie koronaviru.

Demonstranti obsadili křižovatku ulic Malostranské náměstí a Sněmovní, kde pískají a pokřikují na auta, která jedou k dolní komoře parlamentu.

Kulhánek: Covid pasy zajistí volné cestování

Domácí

Na pořádek dohlíží policie, jež se je snaží držet v takovém úseku, aby neblokovali dopravu. Připravená je také pořádková jednotka policie. Zatím k 10. hodině podle informací Novinek policie nemusela řešit žádný vážnější konflikt.

Demonstrace u Poslanecké sněmovnyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Certifikáty mají usnadnit cestování

Sněmovna bude ve středu odpoledne na mimořádné schůzi projednávat novelu zákona o veřejném zdraví, která umožní zavedení tzv. covidových certifikátů, kterými by držitelé mohli prokázat, že onemocnění prodělali, případně absolvovali očkování.

Certifikáty mají lidem usnadnit cestování v rámci EU. Jejich zavedení ve středu schválil Evropský parlament, platit mají od července.

Covidové pasy budou platit od července, schválili europoslanci

Ekonomika

Vláda chce kvůli urychlení legislativního procesu normu projednat ve stavu legislativní nouze. Kvůli nutnosti zpracovávání osobních údajů se návrhem zabýval i Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Zákon o covid pasech má mouchy, ale schválit lze, potvrdil ÚOOÚ

Domácí

Podle kritiků návrh diskriminuje ty, kteří odmítají očkování i testování. Argumentují, že z nich dělá občany druhé kategorie, a vnímají je jako nástroj k dalšímu omezení svobod.

Mnozí rovněž zpochybňují očkování a rozvíjejí na toto téma konspirační teorie, v nichž figurují čipy, změny DNA, případně se podle nich lidé mění na vysílače negativní energie.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace proti covid pasům

Anketa

Myslíte si, že zavedení covidových certifikátů omezuje svobodu?
Ano
55,5 %
Ne
44,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18758 čtenářů.

Reklama

Související články

Spojené státy očkovací pasy nechystají

Spojené státy nebudou zavádět očkovací pasy. Ujistil o tom hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci. O takzvaných vakcinačních pasech se v různých...

Výběr článků

Načítám