Hlavní obsah

Kulhánek: Covid pasy zajistí volné cestování

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Takzvané covid pasy jsou podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka jedinou možností, jak zajistit volné cestování do ciziny resp. ze zahraničí do Česka. Současně půjde o pojistku „předvídatelného cestování“, prohlásil ministr v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News. Minstr věří, že EU spustí projekt unijní covid pas k 1. červenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přeji si, aby se to letošní léto podobalo létům před covidem,“ řekl Kulhánek. Současně nabádal k ostražitosti, protože koronavirus nezmizel.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že zatím neví, zda jeho strana podpoří projekt v parlamentu. Vláda podle něj předložila návrh, který s nikým nepředjednala.

Rakušan v této souvislosti upozornil na nutnost ochrany dat a informací, které se budou do systému covid pasu ukládat. Záležet bude podle něj také na tom, jakou možnost budou mít lidé, kteří z různých důvodů nebudou tento systém využívat, například kvůli slabší technické zdatnosti.

Kulhánek k tomu řekl, že projekt covid pasu je postaven na tom, že jej bude možné také vytisknout, ať už osobně nebo by tak mohl učinit praktický lékař pacienta.

V reakci na případ, kdy cizinecká policie si v sobotu večer na pražském letišti vyžádala opětovné testování na koronavirus u 140 českých turistů po návratu z Tuniska, ministr zahraničí ujistil, že případ nechá prověřit. „Pokud někdo pochybil, musí se vyvodit důsledky,“ řekl Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám