Hlavní obsah

Covidové pasy budou platit od července, schválili europoslanci

• Aktualizováno

Evropský parlament ve středu schválil zavedení takzvaných covidových pasů. Ty mají všem občanům EU umožnit prokázat se jednotným certifikátem potvrzujícím jejich bezinfekčnost, pokud jde o koronavirus způsobující nemoc covid-19. Státy Unie je mají pro cesty přes hranice uznávat od začátku července.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Jednání Evropského parlamentu

Článek

Návrh podpořilo celkem 546 poslanců, 93 bylo proti a 51 se zdrželo. Text ještě musí formálně schválit Rada EU a 1. července vyjde v úředním věstníku EU. O zavedení v Česku ve středu jedná Poslanecká sněmovna.

Bezplatný digitální certifikát s názvem „EU covid” se bude vydávat ve formě QR kódu, ať už elektronicky nebo v tištěné formě. S mechanismem se v tuto chvíli počítá na 12 měsíců.

Koronavirový certifikát tak lze již nyní stáhnout na webových stránkách ocko.uzis.cz.

Certifikát nebude považován za cestovní dokument a také by neměl představovat nezbytnou podmínku pro cestování. Měl by jen cestování v době pandemie usnadnit, aby se občané vyhnuli například povinné karanténě nebo dalšímu testování.

Kulhánek: Covid pasy zajistí volné cestování

Domácí

„Jsem ráda, že se Evropa během velmi krátké doby dohodla na podobě vlastních covidových pasů. Je to naše jízdenka ke svobodnému cestování po EU. Až budeme bilancovat, co se povedlo a nepovedlo za pandemie, právě covidový pas může být příklad toho, že Brusel dokáže jednat velmi rychle,” domnívá se místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO/Obnova Evropy).

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

„Česko se k jejich zavádění postavilo velmi vstřícně. Byli jsme dokonce jedni z prvních, kdo prošel příslušnými technickými testy, a přihlásili se k bráně Gateway, která kontroluje bezpečnostní prvky a pravost vydávaných certifikátů,” dodala Charanzová.

„Rádi bychom se všichni vrátili do doby předcovidové, která umožňovala volné cestování napříč EU bez nutnosti dokládání speciálních certifikátů a potvrzení. To v tuto chvíli kvůli probíhající pandemii nelze, proto EK navrhla alespoň jednotný formát certifikátu, který toto cestování usnadní,” vysvětlil český poslanec EP Alexandr Vondra (ODS/Evropští konzervativci a reformisté), proč návrh podpořil.

Státy EU mohou uznávat i Sinopharm či Sputnik

Členské státy budou povinny uznat certifikáty vydané v jiné zemi EU potvrzující očkování vakcínou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). V současnosti jde o vakcíny Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Covidové pasy: Jak a kde získat certifikát o očkování, testech či prodělání nemoci

Domácí

Vlády členských států kromě toho budou mít možnost uznat i certifikáty o vakcinaci látkou, kterou EMA neschválila, ale schválil ji úřad daného státu. Například v případě Maďarska by šlo o vakcíny Sinopharm a Sputnik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám