Hlavní obsah

Další uhynulá zvířata na Klatovsku. Káňata a lišky zřejmě někdo otrávil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Tři káňata a dvě lišky zřejmě někdo na Horažďovicku otrávil. Případem se zabývají klatovští kriminalisté, kteří na místě objevili zbytky masa jako návnadu. Podle psovodky Kláry Hlubocké z České společnosti ornitologické (ČSO) se uhynulá zvířata našla v poloze, jež odpovídá otravě.

Foto: Česká společnost ornitologická

Otrávené káně na Klatovsku

Článek

„Ptáci měli roztažená křídla a zaťaté pařáty. Lišky měly otevřené tlamy a natažené nohy i ocas. Na vině je zřejmě prudký jed karbofuran, který traviči používají nejčastěji, ač je zakázaný. Ten velmi rychle ochromí nervovou soustavu a zvíře nemůže dýchat. Umírá tak za plného vědomí, v bolestech a křečích,“ popsala Hlubocká, která na případu spolupracuje s policií.

Soud potvrdil rybníkáři z Klatovska trest za úmyslné otrávení orlů a krkavců

Krimi

Kriminalisté objevili také návnadu, a to zbytky masa položené na balíku slámy. Na místě se nacházely také kosterní pozůstatky krkavce plné mrtvého hmyzu, které rovněž ukazují na otravu karbofuranem.

Foto: Česká společnost ornitologická

Kromě káněte našli na Klatovsku rovněž otrávenou lišku

Policejní mluvčí Dana Ladmanová potvrdila, že případ z Horažďovicka vyšetřují. Jde o oblast, kde už se v minulosti otrávená zvířata našla.

Podle Hlubocké jde o první letošní kauzu, kterou ČSO řeší. Od roku 2017, kdy se problematikou zabývá, už policii předali 104 případů, při nichž zahynulo 488 zvířat.

Orli mořští uhynuli na otravu karbofuranem. Pachatele policie nenašla

Krimi

„Reálný počet otrav je však vyšší. Vždyť na celou republiku máme pouze jednu psovodku,“ podotkl ředitel ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. Psovodi s ornitology spolupracují při vyhledávání nelegálně zabitých zvířat a jedovatých návnad.

Štěně border kolie sežralo u cesty vejce. Po dvou hodinách pošlo

Krimi

Ředitel doplnil, že prozatím byl v tuzemsku za trávení divoce žijících zvířat odsouzen pouze jeden člověk. Šlo o rybníkáře Miloslava Vodičku, který loni dostal podmíněný dvouapůlletý trest za to, že u Mečichova na Strakonicku otrávil orly mořské a krkavce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám