Hlavní obsah

Na Vysočině našli otrávenou samici orla mořského

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou

Sérii otrav jedovatým pesticidem karbofuranem vyšetřuje policie na Vysočině, kde lidé našli jedem usmrcené dravce. V jednom případě se jednalo o samici orla mořského, v dalším nepřežil jiný dravec pojídání ptáka, který se předtím otrávil, když pozřel vejce obsahující jedovatý karbofuran. Kriminalisté případy vyšetřují jako týrání zvířat.

Foto: Karel Makoň (Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva, Plzeň)

Na otráveném krkavci, který sežral otrávené vejce, si chtěl pochutnat luňák červený. Bohužel i on okamžitě uhynul.

Článek

Karbofuran dříve používali zemědělci k hubení škůdců, řadu let je však už zakázán.

O případech informoval ve čtvrtek ředitel Záchranné stanice Pavlov Zbyšek Karafiát, vyšetřování potvrdila mluvčí policie Dana Čírtková.

Policie nenašla traviče, který na Klatovsku zabil vzácného luňáka červeného

Krimi

Mrtvou samici orla mořského našla podle Karafiáta 17. listopadu žena hledající svého zatoulaného psa nedaleko rybníka Piknusek u Moravce na Žďársku. Výsledky pitvy a laboratorní testy, včetně policejního zkoumání, potvrdily otravu karbofuranem.

Na Hradecku uhynul orel mořský. Otrávil se zakázaným pesticidem

Krimi

Řetězec otrav

Další případ potvrdil, jak se usmrcení jedem může v potravním řetězci násobit. Krkavec sežral vejce otrávené karbofuranem a uhynul, načež tohoto mrtvého krkavce pojídal dravec luňák červený, který na otravu rovněž zašel.

Případy se zabývají kriminalisté. „Prověřujeme podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ sdělila mluvčí vysočinské policie Dana Čírtková.

Foto: Tomáš Kněžíček (Stanice Pavlov)

Jedním ze znaků otravy u dravce jsou podle odborníků pařáty v křeči

Na Vysočině řešili také otravu káněte lesního. „Někdo ho našel u necelé tři kilometry vzdáleného rybníka Kuchyň u Pikárce na Žďársku. Naštěstí se jej podařilo zachránit, což byl téměř zázrak, protože ve více než 90 procent případů se takto otrávené zvíře zachránit nepodaří,“ upřesnil Karafiát.

Odborníci přitom upozorňují, že objevených případů otrav je maximálně 10 procent z celkového stavu.

Zvířat otrávených karbofuranem přibývá. V přírodě umírají dravci, šelmy i psi

Krimi

Psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká, která je zapojená do projektu Pannon Eagle Life zaměřeného na ochranu dravců a monitorujícího kriminalitu ohledně ptáků, uvedla, že loni ornitologové evidovali rekordních 102 otrávených zvířat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám