Hlavní obsah

Otrávené kriticky ohrožené luňáky červené odhalily vysílačky, které dostali jako mláďata

Otrávené kriticky ohrožené luňáky červené našli v minulých dnech ornitologové na Litoměřicku a Hodonínsku. Dovedly je k ním vysílačky, které avizovaly, že ptáci se již několik dní nepohybují. Speciálně vycvičený pes pak našel třeba otrávenou káni lesní. Případy vyšetřuje policie.

Foto: ČSO Gašpar Čamlík

Luňák červený nalezený na Hodonínsku.

Článek

Na Hodonínsku našli ornitologové mladého samce luňáka v pozici typické pro otravu, měl křečovitě roztažená křídla a zaťaté pařáty, ještě s kusem masa v zobáku. Vysílačka signalizovala, že se nepohnul dva dny.

"Luňák dostal vysílačku jako mládě v roce 2018 na Hodonínsku. Letos, kdy by dosáhl tří let, mohl poprvé hnízdit a podle pozorování se již zdržoval v páru," uvedl Gašpar Čamlík z Jihomoravské pobočky ČSO.

Orly na Strakonicku otrávil rybníkář, tvrdí obžaloba

Krimi

Vysílačky připevněné na záda ptáků jsou způsob, jak mohou ornitologové monitorovat pohyb vzácných dravců a odhalit tak případné nebezpečí či úhyn.

Rodinu už nezaložil

Vysílačkou je vybaven i bratr otráveného luňáka a také jejich matka. Časté a přesné údaje o místě pobytu konkrétního ptáka poskytují ornitologům poznatky, které jsou jinak nezjistitelné. "Díky vysílačce víme, že tento samec luňáka zimoval v Itálii a vrátil se zpět do oblasti svého narození, aby tu založil rodinu. K tomu už ale nedošlo," uvedl Čamlík.

Psí terénní jednotka ČSO následně prohledávala oblast o velikosti téměř jednoho kilometru čtverečního. Asi 40 metrů od luňáka dohledala mrtvou káni lesní, také s pařáty křečovitě sevřenými, které ukazují na umírání po požití jedu. Oblast na jižní Moravě patří k dlouhodobě problematickým.

Foto: ČSO Klára Hlubocká

Speciálně vycvičený pes s kání lesní nalezenou na Litoměřicku.

K dalšímu případu mrtvého luňáka červeného vyjela psovodka ČSO Klára Hlubocká v tomto týdnu na Litoměřicko. I tento pták byl vybavený vysílačkou, která ornitologům signalizovala, že se nepohybuje. "Mrtvý luňák ležel na poli a jeho pozice se zaťatými pařáty naprosto jasně ukazovala na otravu," uvedla Hlubocká.

Na Klatovsku zřejmě někdo otrávil čtyři orly mořské

Krimi

Bolestivá smrt po otravě karbofuranem

Policie podle ornitologů vyšetřuje oba případy jako trestné činy. Zda byli ptáci otráveni karbofuranem, musí prokázat pitva. Traviči a pytláci k trávení zvířat podle ornitologů používají nejčastěji nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích.

Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný, dříve ho používali zemědělci. Každoročně je jím v celé ČR otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček. Ke smrtelné otravě stačí nepatrné množství vysoce toxické látky.

Jen za rok 2020 ČSO zaznamenala 51 nelegálně zabitých ptáků, většinou šlo o otravy. Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 80 případů, jejichž obětí se stalo více než 200 ptáků. Letos si policie od ČSO zatím převzala šest případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám