Hlavní obsah

Štěně border kolie sežralo u cesty vejce. Po dvou hodinách pošlo

Novinky, ok, kub
Hodonín

Poté, co sežrala pohozené vejce na cestě, pošla na Hodonínsku čtyřměsíční fenka border kolie. Zvíře zabil jedovatý karbofuran. Majitel psa o události informoval na Facebooku, kde příběh sdílely tisíce lidí. V pátek na případ upozornila Česká společnost ornitologická.

Foto: Jakub Konečný/Česká společnost ornitologická

Štěně zahynulo po otravě karbofuranem.

Článek

Na případ upozornil majitel fenky Bambi Jakub Konečný již na počátku listopadu, o dva týdny později byla potvrzena otrava karbofuranem.

„Bambi sežrala nějakou smradlavou věc uprostřed cesty vedle vinohradu. Příznaky otravy se u ní projevily zhruba po necelé jedné hodině, do dvou hodin ležela u veterinářky na stole mrtvá,“ napsal na Facebook Konečný.

Zvířat otrávených karbofuranem přibývá. V přírodě umírají dravci, šelmy i psi

Krimi

Podle Kláry Hlubocké z České společnosti ornitologické, která se věnuje pátrání po otrávených návnadách, byl pozitivní na karbofuran kromě žaludku psa také drn trávy nebo skořápky.

Přes deset let zakázaný karbofuran se dříve používal v zemědělství. Působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí.

„Podle pitevní zprávy se štěně s největší pravděpodobností otrávilo pozřením otráveného vejce, nic jiného v žaludku podle pitevní zprávy nemělo,“ uvedla Hlubocká.

Hlubocká, která používá také speciálně vycvičené psy, nenašla na místě žádnou další návnadu. V okolí však byly mrtvé mouchy a brouci, jejichž přítomnost nasvědčuje použití karbofuranu.

„Přijali jsme oznámení o otravě pravděpodobně zakázaným karbofuranem, policisté nyní případ prověřují,“ řekl Novinkám mluvčí policie Petr Zámečník.

Foto: Jakub Konečný/Česká společnost ornitologická

Mrtvý hmyz nasvědčuje otravě karbofuranem

Podle ornitologů patří tato oblast k těm velmi problematickým. Otravy tam zaznamenávají každý rok, loni tam například našli dva luňáky červené.

Psovodka dodala, že v zámeckém parku ve Veselí nad Moravou se měli otrávit další psi.

„Zda jde o otravy karbofuranem, zatím není jasné. Poslední návnada, o které víme, byla nalezena v polovině listopadu. Nálezkyně ji ale vyhodila do popelnice a celou věc řešila jen přes sociální sítě,“ konstatovala Hlubocká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám