Hlavní obsah

Cyklista narazil do údajně neviditelného ohradníku, zemědělec zůstal bez viny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek definitivně zprostil viny soukromého zemědělce Václava Bílka (71) z Klatovska, který měl být podle státního zástupce zodpovědný za zranění cyklisty po nárazu do elektrického ohradníku před třemi lety. Bílek tehdy přehradil drátem místní komunikaci, která je součástí turistické stezky. Osmapadesátiletý muž do něj narazil a po pádu z kola skončil v nemocnici s mnohočetnými zlomeninami.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zamítli jsme odvolání státního zástupce a potvrdili původní rozsudek okresního soudu v Klatovech,“ řekl Právu krajský soudce Eduard Wipplinger. Podle něj z důkazů vyplývá, že ohradník byl po stranách označen asi čtyřicet centimetrů dlouhými bílými fábory a uprostřed bílou pet lahví s červeným uzávěrem.

Cyklista se zranil o ohradník natažený přes turistickou stezku, farmáře soud osvobodil

Krimi

„Při normální jízdě tak musel být viditelný. Navíc cyklista předtím už jeden takový ohradník překonal, takže mohl předpokládat, že s ohledem na to, že projíždí mezi pastvinami, narazí na další,“ dodal Wipplinger. Upozornil také na to, že jde o pěší turistickou stezku. „Pokud by se jednalo o cyklostezku, byla by situace jiná,“ dodal soudce.

Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozily Bílkovi až dva roky vězení. Jeho obhájce Rostislav Netrval od počátku hájil klienta s tím, že cyklista jel vyšší rychlostí a nebyl přitom dostatečně opatrný. „Farmář byl oprávněný cestu zaplotit, protože je fyzicky součástí pastevního areálu, který má pronajatý,“ prohlásil Netrval.

Zlomil si rameno

Nehoda se stala v září 2016 mezi šumavskými obcemi Keply a Zhůří. Do drátu cyklista narazil v mírném klesání při výjezdu z lesa, kde začínala louka. „Jel jsem rychlostí pětadvacet kilometrů v hodině. Bylo to, jako když narazíte do skleněné stěny. Vůbec jsem ten drát neviděl. Přeletěl jsem přes řídítka a pádem si zlomil rameno a žebra. Z místa mě odvezla záchranka do nemocnice,“ popsal kolizi cyklista.

Ohradník byl podle něj natažen ve výšce necelého metru. „Ještě štěstí, že jsem nejel příliš rychle, to bych zřejmě dopadl mnohem hůře. Vůbec jsem nečekal, že by někdo mohl dát drát přes cestu bez výstražného upozornění. Moje manželka, která jela za mnou, stačila zabrzdit,“ dodal muž.

Bílek se pak hájil tím, že cyklista měl dávat pozor na cestu. „Na drátu byly pověšené igelity a PET lahve. Pokud to neviděl, musel jet rychle,” prohlásil Bílek s tím, že podle jeho názoru tam cyklista neměl co dělat, protože jen o kus dál vede cyklostezka.

Nehoda se stala na území Šumavského národního parku. Pracovníci správy parku potvrdili, že na tomto místě z hlediska ochrany přírody neplatí žádná zvláštní pravidla pro jízdu na kole. „Cykloturista se tam může pohybovat zcela volně,“ stojí ve stanovisku správy parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám