Hlavní obsah

Chůva v Chebu podle obžaloby odkopla otravné dítě, v nemocnici zemřelo

Právo, Patrik Biskup

Mezi vietnamskou komunitou v Chebu měla přezdívku „babi“. Skoro dvacet let si ji Asiaté najímali jako chůvu pro své děti, které hlídala u sebe v bytě. Před dvěma lety dohlížela 69letá žena také na devatenáctiměsíčního chlapce, který vyžadoval více pozornosti než ostatní. Když ji zase jednou zatahal za nohu, odkopla ho a hoch později zemřel v nemocnici na následky krvácení do mozku. Za to ji nyní čeká soud.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Státní zástupkyně viní ženu ze zločinu úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti a požaduje pro ni pětiletý trest vězení a zákaz práce chůvy u nezletilých dětí rovněž na pět let. Opírá se především o posudek soudního lékaře, podle kterého mohl být fatální jak samotný úder, tak se nedá vyloučit ani to, že se chlapec udeřil do hlavy poté, co po odkopnutí upadl na zem.

„Obžalovaná měla napadnout nezletilého chlapce, který jí byl svěřen k hlídání, a způsobit mu rozsáhlá zranění hlavy. Poškozený musel být následně hospitalizován v nemocnici, kde později zemřel,“ uvedla mluvčí krajského soudu v Plzni Jana Durná.

Byla to vražda prostá. Ženě, která při hádce probodla známého, snížil soud trest

Krimi

K incidentu došlo 10. března 2019. Ten den přivedli rodiče synka k chůvě zcela zdravého. Odpoledne už ho vezla záchranka do nemocnice v kritickém stavu.

Tvrdila, že spí

Obviněná žena připouští, že chlapce odkopla, když na ni dorážel v nevhodnou chvíli. V tu dobu prý držela v ruce jiné dítě a měla strach, aby jí nevypadlo z náručí. Policistům také řekla, že po odkopnutí spadl hoch na záda, je i možné, že se bouchnul do hlavy. Pak ho položila na postel a čekala, až usne.

Když si pro syna přišel odpoledne otec, tvrdila mu, že ještě spí. Muž chvilku čekal, ale po asi čtvrthodině chtěl chlapce vzbudit, aby mohli odejít.

„Ležel na zádech vedle postele na zemi a oči měl obrácené v sloup. Téměř nedýchal a jen slabounce sípal. Jakmile jsem ho vzal do náručí, hlavička mu padla dozadu a tělo bylo úplně bezvládné. Tak jsem ho položil na postel a řekl chůvě, ať zavolá sanitku,“ vypovídal otec chlapce.

Soud v Hodoníně svěřil Michalákové syny formálně do péče

Domácí

Paní na hlídání syna si s manželkou vybrali na doporučení od známých. „Chtěli jsme, aby si zvykl na kolektiv a naučil se česky, než půjde do školky. Byl u ní pět nebo šest dnů. Platilo se 6000 korun měsíčně za jedno dítě,“ dodal muž.

Z důkazů podle státní zástupkyně nevyplývá, že by chůva měla v úmyslu chlapce usmrtit. „Každý, i podprůměrně inteligentní člověk, který přišel do styku s dítětem v takto útlém věku, přece ví, že je s ním třeba zacházet velmi opatrně a šetrně. Z důvodu křehké tělesné konstituce je třeba zvlášť chránit jeho hlavu, která není dosud pevně srostlá. Obžalovaná si musela být vědoma toho, že úder, kop či podobný útok vedený velkou silou proti sotva dvouletému dítěti může mít za následek poranění hlavy, která mohou vést až ke smrti,“ stojí v obžalobě.

Ústavní soud dává bianco šek k věznění dětí, bouří se rodina dívky kopnuté koněm

Domácí

Znalci se shodli v tom, že motivem mohla být frustrace z chování dítěte, které obžalovaná žena znala krátce a které mělo velký problém s adaptací na nové prostředí. „V důsledku toho bylo velmi náročné na pozornost. Toto chování vnímala obžalovaná jako velmi zatěžující a narušující kontakt s ostatními hlídanými dětmi,“ uvedli znalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám