Hlavní obsah

Chlapec nepřežil ve Slaném srážku s autobusem, řidiči v pantoflích navrhla žalobkyně podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Mohl za smrtelnou nehodu řidič, nebo stav autobusu? To řeší soud v Kladně, který se snaží rozklíčovat, jak došlo vloni v červnu k nehodě na nádraží ve Slaném. Řidič vjel na zastávku, kde srazil dva malé bratry, jeden z nich na místě zemřel. Žalobkyně pro obviněného řidiče navrhla podmíněný trest.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Řidiči autobusu obžalovaný kvůli nehodě ve Slaném, kterou nepřežil chlapec

Článek

Ve čtvrtek se líčení točilo hlavně na tom, zda byl v pořádku plynový pedál. Samotný řidič v dopisu rodičům napsal, že jediný, kdo selhal, byl on sám. Pak ale vyměnil obhájce, který se nyní snaží dokázat, že na vině byl špatný technický stav autobusu a zaseknutý pedál kvůli technické závadě.

To přesto, že řidič jezdil v pantoflích, které se mohly podle znalce pod pedálem zaseknout, a proto vůz stále přidával.

Řidič přiznal, že pantofle na jízdy nosil. „Nemůžete být deset hodin denně v jedněch botách, nebyly prodyšné, proto jsem je střídal za svoje,“ uvedl obviněný řidič, Karel Blaňár.

Autobus usmrtil na zastávce dítě. Policie žene řidiče k soudu

Krimi

Přesto obhájce trvá na tom, že ve znaleckých posudcích jsou nedostatky a plynový pedál se v autobusech zasekává.

V kritický den projížděl řidič mezi zastávkami a v zatáčce přidal plyn. Po chvíli se mu zdálo, že rychlost je větší, než očekával. „Čekal jsem, že se plynový pedál vrátí, pořád jsem čekal, ale pak jsem viděl lidi a strhnul jsem to,“ řekl u čtvrtečního jednání soudu.

Foto: TV Nova

V době nehody měl řidič autobusu na nohou pantofle.

Uváděl, že při průjezdu zatáčkou sešlápl plyn, aby zatáčku projel, pak zvedl nohu, aby vůz zpomalil, což se nestalo. Místo, aby dupnul na brzdu, dvakrát sešlápl plyn v domnění, že je zaseklý pedál.

„Nenapadlo mě brzdit, čekal jsem, že když zvednu nohu z plynu, tak autobus bude zpomalovat, to se nestalo,“ mínil.

Autobus ve Slaném srazil lidi na zastávce, dítě nepřežilo

Krimi

Obhájce se snaží dokázat, že byl pedál zaseklý, ale ve čtvrtek slyšený znalec to u soudu odmítl. „Několikrát jsme to testovali, pedál byl v pořádku,“ uvedl znalec.

Státní zástupkyně trvá na vině řidiče. „Nevhodnou technikou jízdy aktivoval vyšší rychlost a za to je každý řidič zcela zodpovědný. Tady se jedná o smrt dítěte, je nezbytné vyvodit trestní odpovědnost obžalovaného,“ uvedla státní zástupkyně a navrhla 2 roky s podmíněným odkladem 40 měsíců, pokutu 30 tisíc korun a zákaz řízení na 4,5 roku.

Obhájce naopak trval na zproštění viny. „Teorie o vzpříčené pantofli je absurdní,“ uvedl. O vině a případném trestu bude soud ještě rozhodovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám