Hlavní obsah

Čechmánek mohl dluhy uhradit ze svých zdrojů, zaznělo u soudu

Zlín

Bývalý reprezentační brankář a držitel olympijského zlata z Nagana Roman Čechmánek byl schopen uhradit dluhy za sedm desítek miliónů korun ze svých zdrojů. V úterý to u Krajského soudu ve Zlíně potvrdil soudní znalec Petr Janíček. Podle Čechmánkova obhájce Tomáše Štípka se tak jeho případ nemusel vůbec dostat k soudu, který se táhne už několik let. Podle věřitelů však byl v minulosti problém peníze od hokejového reprezentanta dostat.

Roman Čechmánek u Krajského soudu ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Obžalovaný měl dostatek zdrojů na úhradu závazků. Do insolvenčního řízení byly přihlášeny pohledávky za sedmdesát milionů. To jsem porovnal s majetkem obžalovaného, který dosahoval osmdesáti milionů. Převyšoval tedy hodnotu závazků. Kdyby veškerý majetek směnil na finanční prostředky, mohl by veškeré identifikované dluhy uhradit,“ řekl u soudu Janíček.

„Tak jak znalecký posudek vypovídá, stejně tak jsem to já vnímal od začátku,“ reagoval Čechmánek.

Brankář Čechmánek obžalovaný z podvodu je nevinný, rozhodl potřetí soud

Krimi

„Neměl dostatek hotovosti, ale měl majetek, ze kterého mohl hotové peníze mít. Jenže nařízenou insolvencí je mít nemohl. K trestnímu soudu se případ nemusel vůbec dostat. Tyto věci by se měly řešit v soudech občansko-právních. Kdyby věřitelé zažalovali mého klienta klasicky o své peníze, tento soud by vůbec nebyl. A nemusela být ani insolvence či dražby pivovaru Čechmánek,“ řekl Právu Štípek.

Bývalý reprezentační hokejový brankář Roman Čechmánek (úplně vpravo) čelí obžalobě z podvodu.

Žalobce Petr Matoušek Čechmánka viní z podvodu se škodou přesahující 15 milionů korun. Toho se měl dopustit mezi lety 2011 až 2014 především v souvislosti s výstavbou minipivovaru ve Zlíně a přestavbou bytového domu v Holešově.

Bývalý reprezentační hokejový brankář Roman Čechmánek (úplně vpravo) čelí obžalobě z podvodu.

Státní zástupce uvedl, že obžalovaný uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Na základě smluv odebíral služby, stavební materiál a bytové nebo restaurační vybavení.

Soud zamítl žalobu hokejisty Čechmánka na insolvenčního správce

Krimi

Padesátiletý Čechmánek snahu o podvod dlouhodobě odmítá. Už dříve sdělil, že neměl důvod nikoho okrást a nikdy nepřemýšlel nad tím, že by se chtěl na někom obohatit.

Krajský soud ho v minulosti už třikrát obžaloby zprostil, nepodařilo se podle něj prokázat, že by někdejší hokejista měl v úmyslu obohatit sebe či někoho jiného. Jeho rozsudek však dvakrát zcela a naposledy částečně zrušil olomoucký vrchní soud a vrátil věc k projednání do Zlína.

Na podnikání si Čechmánek podle ČTK půjčoval peníze od známých, měl úvěry u bank. Minipivovar s restaurací ve Zlíně musel po roce fungování zavřít.

Přestavbu domu v Holešově nedokončil. Koupil také bývalý domov důchodců v Prostějově, investoval do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné. Od roku 2013 byl Čechmánek v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Předseda trestního soudního senátu hlavní líčení odročil na 23. března, kdy soud plánuje ukončit dokazování.

Reklama

Výběr článků

Načítám