Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu hokejisty Čechmánka na insolvenčního správce

Právo, Petr Kozelka
Brno

V hokejové brance byl Roman Čechmánek za hrdinu, po ukončení kariéry se vrhl na podnikání, které nakonec skončilo krachem, a navíc ještě obžalobou pro podvod. Aby těch soudů neměl bývalý gólman málo, podal žalobu na ochranu osobnosti na svého insolvenčního správce Jaroslava Brože. Čechmánkovu žalobu ale ve středu smetl brněnský krajský soud ze stolu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Roman Čechmánek v soudní síni. Archivní snímek

Článek

Jádrem sporu bylo několik dokumentů týkajících se postupu policie a státního zastupitelství, které se dostaly do insolvenčního rejstříku.

Čechmánek a jeho manželka po Brožovi chtěli, aby inicioval anonymizaci dokumentů. Kvůli nim by se totiž podle žaloby veřejnost mohla dozvědět o tom, že Čechmánka vyšetřuje policie. Navíc manželé žádali po insolvenčním správci omluvu.

Informace se prý objevila už dříve

Žalobu nejdřív zamítl brněnský městský soud, Čech­mánkovi se ale nedali a věc hnali k odvolacímu senátu. Neuspěli ale ani tam. „Žalobu považujeme za lehce obskurní záležitost. Nedošlo k žádnému neoprávněnému zásahu do osobnostních práv,“ upozornil soudce Michal ­Ryška.

„Pokud insolvenční správce zaslal soudu podání z ohledání nemovitostí, ze kterých plyne, že majetek žalobců je dotčen jednáním orgánů činných v trestním řízení, pohyboval se v mezích zákona a nešlo o žádný exces,“ řekl soudce. „Navíc v médiích se informace o tom, že policie pana Čechmánka vyšetřuje, objevila už dříve,“ dodal.

Čechmánkovo podnikání nakonec skončilo u trestního soudu. Podle státního zástupce si měl půjčovat peníze a objednávat práce, i když věděl, že nedokáže své závazky plnit. Krajský soud ve Zlíně Čech­mánka obžaloby zprostil s tím, že v jeho jednání nebyl úmysl, státní zástupce se ale odvolal, a případ tak posoudí ještě Vrchní soud v Olomouci.

Bývalý hokejový brankář, který má ve své sbírce olympijské zlato z Nagana, tři tituly mistra světa a jenž odchytal přes dvě stovky zápasů v kanadsko-americké NHL, po celou dobu vyšetřování jakýkoli podvodný úmysl odmítal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám