Hlavní obsah

Bývám zmatený, shodil jsem svíčku, řekl muž obžalovaný z tragického požáru ubytovny

– Plzeň
Právo, Jiří Šolc

Okresní soud Plzeň-město začal v pondělí řešit případ dva roky starého požáru ubytovny v plzeňské čtvrti Karlov, který má podle obžaloby na svědomí 72letý Milan Nosek. Záchranáři tehdy při prohledávání trosek našli tělo 26leté ženy, která v hořící ubytovně zemřela.

Milan Nosek u plzeňského souduVideo: Jiří Šolc (22. června 2020), Právo

 
Článek

Noskovi hrozí až 10 let vězení. Žalující státní zástupce na začátku poměrně dlouhé obžaloby řekl, že požár vznikl od svíčky, kterou měl muž ve svém pokoji a nechal ji hořet.

Nosek se rozhodl před soudem nevypovídat, a tak soudkyně přečetla jeho výpověď při vazebním zasedání. V ní líčil muž události dost zmateně – připustil sice, že mohl shodit svíčku, ale už předtím prý viděl, jak hoří střecha.

„Ten večer předtím jsem moc nepil. Měl jsem dvě piva, dvě deci červeného vína. To ráno jsem se probudil zmatený, ale rozhodně to nebylo vlivem alkoholu, přišlo mi, jako kdybych se něčeho nadýchal. Když jsem to ráno vyšel z pokoje, viděl jsem, že hoří střecha, pak jsem šel na záchod, protože jsem musel. A během toho jsem asi shodil svíčku,“ stálo ve výpovědi.

Soud vydal zatykač na obžalovaného z požáru ubytovny, při kterém uhořela žena

Krimi

Svíčku prý shodil, než šel na záchod, omylem z televize, kde stála. Od ní následně chytily papíry, které se muž podle svých slov snažil uhasit. V tu dobu, ale prý už viděl šlehat plameny od sousedky naproti. Následně pak vyběhl z ubytovny.

Muž, který je již v důchodu, u soudu řekl, že bývá občas zmatený, pletou se mu dny a vynechává paměť.

Při skoku z okna si zlámali nohy

Státní zástupce vyjmenoval všechna zranění lidí, která muž svým nezodpovědným chováním údajně zapříčinil. Nejzávažnějším byl případ ženy, která v objektu uhořela. Podle státního zástupce utrpěli vážná zranění také muži a ženy, kteří byli nuceni z hořícího objektu vyskočit. Ti si skokem z okna způsobili četné zlomeniny nohou, ale někteří i páteře.

Celková škoda, kterou muž podle žalobce způsobil, se pohybuje okolo 30 milionů korun.

Oheň v roce 2018 zničil horní podlaží a střechu celé budovy, která stojí poblíž průmyslové zóny Borská pole. Záchranáři ošetřili celkem 12 zraněných včetně dvou hasičů, z toho 11 jich převezli do nemocnice.

Od svíčky chytla ubytovna v Plzni, při níž zemřela žena. Senior stane před soudem

Krimi

Podle expertů vznikl oheň nejspíše od hořící svíčky v pokoji obviněného a rychle se rozšířil v konstrukci ubytovny. Velká část dvoupodlažního objektu o rozměrech zhruba 13x100 metrů shořela. Ubytovna měla kapacitu až 130 míst, žili v ní i cizinci, z větší části ji ale obývali Češi.

Už v den požáru někteří lidé z ubytovny na místě uváděli, že se hledá asi 30letá Češka, která údajně ráno spala v jednom z pokojů. Policisté pohřešovanou hledali, ale až druhý den po požáru našli v troskách její tělo. Totožnost potvrdily později testy DNA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám