Hlavní obsah

Bývalého šéfa ruzyňské věznice čeká soud kvůli korupci

Právo, Radim Vaculík

V minulosti měl řadu let v popisu práce dohled nad odsouzenými a obviněnými, teď ale bývalému dlouholetému řediteli pražské ruzyňské věznice Ivanu Horákovi hrozí, že sám skončí za mřížemi. Státní zástupce podal podle nynějších zjištění Práva na Horáka obžalobu kvůli několika trestným činům včetně podezření z korupce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžaloba byla podána 24. září 2020 pro jednání právně kvalifikované u dotazované osoby jako zločin přijetí úplatku a přečiny neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a zneužití pravomoci úřední osoby,“ sdělil Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala. Horákovi tak v případě prokázání viny hrozí až desetiletý trest vězení, protože si podle obžaloby nechal slíbit úplatek jako úřední osoba.

Praha 6 se vyloučila

Případ ale ani po třech měsících žádný soud nezačal řešit, protože Obvodní soud pro Prahu 6, pod který Vazební věznice Ruzyně spadá a kam doputovala obžaloba, se z kauzy vyloučil pro možnou podjatost. Důvodem je podle Cimbaly dlouholetá spolupráce všech tamních soudců s Horákem jako bývalým ředitelem ruzyňské věznice.

Bývalý soudce Berka neuspěl u Ústavního soudu, ve vězení stráví sedm let

Krimi

O tom, který jiný pražský obvodní soud se případu chopí, musí proto rozhodnout nadřízený Městský soud v Praze. To se ale dosud nestalo. Horáka viní státní zástupce z toho, že si prý nechal slíbit úplatek v podobě sponzorského daru pro fotbalový klub ve Lhotě na Kladensku, který vede.

Podle informací Práva mělo jít o částku sto tisíc korun, přičemž první záloha činila dvacet tisíc. Za to měl Horák podle obžaloby zařídit přesun jednoho odsouzeného z jiné věznice do Ruzyně s tím, že mu pak „vydá pozitivní hodnocení odsouzeného pro účely jeho podmíněného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody“, upřesnil Cimbala.

Peníze nedostal

Prostředníkem předání peněz od lidí blízkých dotyčnému odsouzenému byl údajně Horákův známý, v minulosti již soudně trestaný muž. Ten si podle informací redakce s ředitelem věznice velmi často volal. Nyní je rovněž obžalován, a to ze zločinu podplácení a z návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby, a hrozí mu až šest let za mřížemi. Právě on podle zdrojů Práva vypovídá proti Horákovi a jeho možné korupci.

Kočner dostal 19 let vězení za falšování směnek

Evropa

Než mělo k přesunu odsouzeného dojít, Horák si jej podle žalobce prostřednictvím někoho dalšího nezákonně prolustroval ve vězeňském informačním systému. Samotný převoz muže do ruzyňské věznice se však nakonec neuskutečnil a ani první dvacetitisícová záloha k Horákovi vůbec nedoputovala.

Prostředník už prý sice tyto peníze pro ředitele obdržel a chtěl mu je předat, jenže Horák podle informací Práva celou akci utnul s tím, že končí ve funkci. Stalo se tak v tichosti předloni v lednu, kdy Horák rezignoval na svůj post a zároveň odešel i z Vězeňské služby ČR do civilu, potažmo do důchodu. Oficiálně skončil na vlastní žádost, ale podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva mu byl odchod ze služby doporučen nadřízenými.

Reklama

Výběr článků

Načítám