Hlavní obsah

Byl ze slušné rodiny, říkají lidé o muži, který zemřel v Teplicích

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Lidé zapalují od rána v Teplicích svíčky na místě, kde minulou sobotu zemřel v přivolané sanitce muž, proti kterému předtím zasahovala policie. Pitva vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem, muž byl zřejmě pod vlivem drog. Místní Romové, kteří se kolem poledne u pietního místa shromáždili, si ale myslí, že šlo o vraždu.

Policisté v Teplicích zaklekli agresivního narkomana, v sanitce zemřel

 
Článek

Na sociálních sítích se objevilo amatérské video z policejního zásahu. Je z něj patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému muži na krku. Případ se dál prověřuje. Podle předběžné pitvy muž nezemřel v souvislosti se zákrokem, v těle měl velké množství drog.

Žádný Floyd, odmítá policie srovnání smrti muže v Teplicích. A zveřejnila nové video

Krimi

Na místo události se sjíždějí místní i lidé z okolí, svolávají se pomocí sociálních sítí. Kolem poledne jich bylo zhruba padesát, další přicházejí. Postávají kolem zapálených svíček, mezi kterými je i fotka zemřelého, a často hlasitě diskutují. Částečně postávají na silnici, a tak komplikují dopravu. Policie nemá podle mluvčího Daniela Vítka důvod zasáhnout.

„To byla úkladná vražda,“ vykřikovala za všeobecného souhlasu žena, která zapalovala jednu svíčku za druhou. „Nemyslím si, že by šlo o rasismus, ale že si jen pár policajtů chtělo něco dokázat, nebo si hráli americké kolegy,“ vykládala. „Toho kluka jsem znala odmalička, nikdy nefetoval. Je ze slušné rodiny,“ tvrdila.

Zdrogovaný muž, kterého zaklekl policista v Teplicích, nezemřel kvůli zákroku

Krimi

„My Romové jsme hodně citliví v takových věcech. Nás to zasahuje a mrzí nás to. Všichni na tom videu jsme viděli, že tomu člověku bylo ublíženo, a my jsme neviděli důvod k tomu, aby ten člověk umřel," řekl Právu jeden ze svolavatelů akce David Mezej.

Doplnil, že z videa je podle jeho názoru patrné, že dotyčný chrčel, křičel a dusil se. „Viděli jsme i ten konec, kdy (policejní) příslušník viděl, že nejeví známky života, že byl už znehybnělý, tak ho začal kontrolovat a koleno z krku mu sundal," řekl Mezej s tím, že podle něj byl příčinou úmrtí právě zásah policistů.

Muž před zákrokem policieVideo: Policie ČR

Podle něj existuje více záznamů z policejního zásahu včetně takových, kde je vidět, že se muž už při příjezdu sanitky nehýbal a byl podle něj zřejmě už mrtvý. Policisté prý ale autorům takových videí sebrali mobilní telefony a zakázali jim o incidentu hovořit s médii.

„Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení a v rámci prověřování postupují striktně podle trestního řádu. Více informací nyní s ohledem na probíhající šetření nebudeme sdělovat,“ řekl Právu Vítek.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Lidé nesouhlasí se závěry policie

Místní Romové svolávají větší protest na sobotu. „Chceme dosáhnout toho, aby policisté něco udělali, aby došlo k nějakému závěru," řekl Právu Jiří Turko.

Policisté mají podporu Hamáčka

Policie ve svém pondělním prohlášení uvedla, že policisté v sobotu odpoledne zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů. Zveřejnili také video, kde muži poškozují cizí auta. Když na místo přijela policejní hlídka, ležel jeden z nich na zemi a byl zraněný. Muž byl poté agresivní a jednoho ze zasahujících policistů pokousal. Policisté použili donucovací prostředky a podle mluvčího přivolali k muži sanitku. "V sanitce následně zkolaboval, a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce," uvedl v pondělí Vítek.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Lidé v Teplicích zapalují svíčky na místě, kde po policejním zásahu zemřel muž.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí večer na Twitteru napsal, že zasahující policisté mají jeho plnou podporu. "Pokud někdo pod vlivem návykových látek porušuje zákon, musí počítat s tím, že policie zasáhne. Hlavně díky práci policistů a policistek jsme v první desítce nejbezpečnějších zemí světa," napsal Hamáček.

Někteří svědci policejního zásahu, jehož videozáznam se objevil na sociálních sítích, mužovu smrt přirovnávají ke smrti černocha George Floyda. Organizace Autonomní akce pořádá ve středu v Praze na Prokopově náměstí od 18.00 "demonstraci proti policejní brutalitě". Uvedla na svém webu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám