Hlavní obsah

Bezdomovci rozdupal hlavu. Za brutální vraždu půjde Vietnamec na 17 let do vězení

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Za brutální vraždu půjde Vietnamec Quoc Thang Hoang (27) na 17 let do vězení. Poslal ho tam ve čtvrtek Krajský soud v Plzni. Navíc ho vyhostil z ČR na dobu neurčitou. Cizinec letos v březnu napadl v pasáži obchodního domu Albert v Chebu 66letého bezdomovce a rozdupal mu hlavu. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Vietnamec Quoc Thang Hoang u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Útok obžalovaného byl likvidační. Podle znalců mechanismus zranění odpovídá ataku velkou silou. Jejich závěry korespondují s výpověďmi svědků, kteří hovoří o nesmírné brutalitě,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Podle něj chtěl obžalovaný poškozeného zabít. „Útočil pevnou botou jen na hlavu, kde jsou uloženy životně důležité orgány. Nepřestal, dokud nebyl odtržen pracovníkem ostrahy. Vzhledem k devastaci hlavy je na místě jeho jednání posoudit jako zvlášť surový způsob. Nelze opomenout ani jeho naprostou lhostejnost k osudu poškozeného. Nezaslouží si žít mezi civilizovanými lidmi,“ dodal Špeta.

Obžalovaný podle něj prokázal naprostou neúctu k lidskému životu. „Žádné polehčující okolnosti jsme neshledali,“ dodal soudce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Quoc Thang Hoang.

Agresor podle obžaloby nejprve poškozeného srazil pěstí k zemi a pak mu dupal na hlavu. Několik minut trvající útok utnul až pracovník ostrahy, který musel použít teleskopický obušek. Podezřelý z místa odešel, později ho zadrželi policisté, kteří mu v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu.

Útoku tehdy přihlíželo několik svědků. „Nejprve do toho muže strkal, pak mu dal facku a poslal ho k zemi. Potom jej začal kopal do hlavy. Křičela jsem na něho, ať toho nechá. Vůbec na to nereagoval, naopak pravou nohou mu začal dupat na obličej. Ten napadený jen chrčel a tekla z něho krev,“ vypověděla žena, která v té době uklízela veřejné toalety.

Vietnamec v supermarketu napadl bezdomovce a rozdupal mu hlavu, tvrdí obžaloba

Krimi

Soudní znalci potvrdili, že napadený muž zemřel v důsledku pohmoždění a otoku mozku. Uvedli, že během útoku došlo k rozlomení lebeční kosti a k rozdrcení celého obličejového skeletu. Podle psychologů je obžalovaný muž afektivně výbušný, i na malé podněty reaguje extrémně a jen těžko se dokáže ovládat.

Měli neshody

Sám obžalovaný před soudem odmítl vypovídat. Svoji verzi řekl jen po zahájení trestního stíhání během rozhodování o vazbě.

„Měl jsem s tím člověkem konflikty už v minulosti. Ten den to vyvrcholilo tím, že jsme si vzájemně nadávali a začali se prát. Když jsme se strkali, tak zakopl o schod a upadl na zem. Není pravda, že jsem mu dupal na hlavu, pouze jsem do něj jednou nebo dvakrát zezadu kopnul,“ četl soudce tehdejší výpověď obžalovaného, který v České republice žije od roku 2007.

„Nikde nepracuji, nemám žádný příjem. Jen se toulám venku, žiju na ulici,“ řekl cizinec, který byl v minulosti odsouzen za obchodování s drogami, které podle svých slov i sám užíval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám