Hlavní obsah

Berdych po šesti letech na veřejnosti. Před soudem odmítl vypovídat

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý šéf tzv. Berdychova gangu David Berdych se v úterý objevil na veřejnosti po šesti letech od propuštění z věznice. Dostavil se k výslechu v kauze, kde zbyl poslední dosud neodsouzený člen jeho někdejší zločinecké skupiny – Jaromír Prokop. Někdejší boss gangu ale odmítl vypovídat, a tak soud četl jeho výpovědi, které ke kauze učinil v minulosti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

David Berdych u Krajského soudu v Praze, který projednává kauzu Jaromíra Prokopa.

Článek

Berdych k soudu přišel oblečený v modrých džínách a bílé košili s dlouhým rukávem. Když předstoupil před soudní senát, uvedl, že se vždy snažil napomáhat k objasnění trestných činů, které gang spáchal.

Nyní ale o loupežích znovu mluvit nechtěl. „Využiji svého práva a odmítnu vypovídat, řekl Berdych.

Prokop se jako poslední člen gangu zpovídá před soudem ze čtyř loupeží z let 1995 a 1996, ke kterým se přiznal.

Poslední nesouzený člen Berdychova gangu se přiznal k účasti na loupežích

Krimi

Obžaloba tvrdí, že se někdejší provozní šéf pražského podniku Discoland Sylvie v hlavním městě postupně podílel na přepadení obchodního domu, podnikatele, vozu s penězi a také na únosu zlatníka, který při akci gangu přišel o život.

Předseda trestního senátu Jiří Wažik četl Berdychovy výpovědi z původního procesu. V únoru 2006 například vypovídal k únosu zlatníka, kde hájil spoluobžalované a byl přesvědčen, že muže nezavraždili. Vražda se také nakonec neprokázala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaromír Prokop čeká 27. července 2021 na začátek jednání středočeského Krajského soudu v Praze. Už dříve byl v nepřítomnosti odsouzen ke 13,5 roku vězení za loupeže v rámci takzvaného Berdychova gangu.

„Odpovídá to, ale myslím si, že jsem tam neměl hlavní slovo a všechno jsme řešili kolektivně,“ reagoval Prokop na 15 let starou výpověď Berdycha. Muž totiž odmítá, že by trestnou činnost organizoval, jak v minulosti tvrdili někteří členové gangu.

Berdych se ke zločinům přiznal a významně pomohl policii rozkrýt skutky, které gang spáchal. Soudy mu vyměřily patnáct let, ale ve vězení nakonec strávil přes jedenáct let, než byl v roce 2015 podmínečně propuštěn na svobodu.

Soud poslal do vazby posledního člena Berdychova gangu

Krimi

Prokop je souzen až nyní kvůli tomu, že se před trestním řízením řadu let skrýval. Policie ho loni dopadla v USA. Justice ho v roce 2007 v nepřítomnosti potrestala 13,5 roku vězení. V novém procesu nemůže dostat přísnější trest než dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám