Hlavní obsah

Poslední nesouzený člen Berdychova gangu se přiznal k účasti na loupežích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslední neodsouzený člen takzvaného Berdychova gangu Jaromír Prokop se v úterý před soudem přiznal k účasti na čtyřech loupežích. Odmítl však, že přepadení vymyslel a organizoval, jak dříve v jeho nepřítomnosti uvedli spolupachatelé včetně Davida Berdycha.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jaromír Prokop čeká 27. července 2021 na začátek jednání středočeského krajského soudu v Praze. Už dříve byl v nepřítomnosti odsouzen ke 13,5 roku vězení za loupeže v rámci takzvaného Berdychova gangu.

Článek

Prokop také před soudem zdůraznil, že při loupežích nikdy nepoužil fyzické násilí.

Prokop se před trestním řízením řadu let skrýval. Justice ho v roce 2007 v nepřítomnosti potrestala 13,5 roku vězení. Nyní se před soudem jeho část kauzy projednává znovu, protože ho police dopadla v USA, kde se mnoho let skrýval. V novém procesu nemůže dostat přísnější trest než dříve.

Obžaloba tvrdí, že Prokop, někdejší provozní šéf pražského podniku Discoland Sylvie, se v letech 1995 až 1996 v hlavním městě postupně podílel na přepadení obchodního domu, podnikatele, vozu s penězi a také na únosu zlatníka, který při akci gangu přišel o život.

Posledního z Berdychova gangu dopadli Američané v Seattlu. Čachroval tam s doklady

Krimi

Na někdejší slavné diskotéce se také Prokop poznal s ostatními členy gangu, řada z nich tam totiž pracovala jako ochranka.

„Na úvod jsem se v podstatě přiznal a nebudu vás krmit, že jsem nic neudělal, Nepopírám, že se to stalo a chci popsat, jak se to stalo,“ uvedl Prokop.

Mohl jsem to zastavit

Vinen se prý cítí už jen kvůli tomu, že skutky mohl zastavit. „Ty skutky jsem neorganizoval. Chápu spoluobviněné, že to podávali trochu jinak, protože jsem tady nebyl a nemohl jsem se bránit, tak to pro ně bylo jednodušší,“ prohlásil šestapadesátiletý Prokop.

Soud propustil Davida Berdycha, šéfa proslulého gangu

Krimi

Souzený je kvůli čtyřem činům, které se staly v samotných počátcích tzv. Berdychova gangu. Jeho členové byli celkem souzeni kvůli více než třiceti skutkům. V minulosti zaznělo, že právě při těchto skutcích ještě neexistoval Berdychův gang, ale byl spíše Prokopův. Jeden ze soudů ho dokonce označil jako duchovního vůdce skupiny.

To však v úterý souzený muž i jeho advokát důrazně odmítli. Kauza takzvaného Berdychova gangu, jenž má na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů, bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky.

Ze čtyř loupeží nejvíc Prokop litoval toho, že zemřel unesený zlatník. „Já tam cítím svoji hroznou vinu v tom, že jsem to mohl zastavit, že jsem věděl, co se chystá. Prostě jsem měl říct, že je to hovadina, že je to nesmysl, že je to starší člověk,“ řekl. Tělo zlatníka ostatní členové skupiny vyhodili do slapské přehrady, kde ho našla policie.

Nechtěli jsme násilí 

Prokop vyjádřil lítost také nad přepadením podnikatele, který byl jeho dlouholetým přítelem. Podle Prokopa mu tento muž dlužil zhruba tři miliony, a proto ho chtěl za pomoci Berdycha a ostatních postrašit, aby mu půjčku vrátil.

To se z větší části povedlo. Prokop ale vysvětloval, že mu bylo kamaráda líto, a tak mu po činu půjčoval peníze znovu. „Uvědomil jsem si, že jsem se zachoval jak kretén,“ zdůvodňoval to Prokop.

Další z činů se týkal přepadení obchodního domu OBI, z kterého si lupiči odnesli přes dva miliony korun. Prokop uvedl, že tato akce byla domluvena s tehdejší ostrahou nákupního centra. On prý k místu činu vezl pouze své komplice autem. „Nechtěli jsme násilí, já jsem nikdy nikomu neublížil,“ uvedl také Prokop.

Soud propustil Davida Berdycha, šéfa proslulého gangu

Krimi

Na jeho žádost budou před soudem v příštích dnech vypovídat svědci. Ve středu by měl předstoupit samotný Berdych, který ve vězení strávil více než jedenáct let a propuštěn byl v roce 2015.

Po něm budou vypovídat další členové gangu, kteří si trest odpykali. Jde o Radka Trumpeše, Michala Puchara a Josefa Korbelu. Pak budou před soudem vypovídat také oběti loupežných přepadení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám