Hlavní obsah

Advokátní koncipient připravil svého zaměstnavatele o stovky tisíc

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Dvaatřicetiletý muž z Hradce Králové si tak dlouho hrál se zákony a paragrafy, až se nyní sám bude zpovídat z několika trestných činů. Přestože nebyl zapsán v seznamu advokátů, poskytoval právní služby. Také svého zaměstnavatele měl připravit o víc než 180 tisíc korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Muž pracoval jako advokátní koncipient jedné hradecké advokátní kanceláře. Od klientů vybíral za poskytnuté právní rady platby, které však před svým zaměstnavatelem tajil, peníze do pokladny ani do účetnictví nezanesl a ponechával si je pro vlastní potřebu. Během necelých dvou let svého zaměstnavatele poškodil o více jak 180 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Nebylo to ale vše. Falšoval také podpisy zaměstnavatele na plných mocích k zastupování, které udělovali jednotliví klienti a tyto klienty potom zastupoval sám, bez vědomí advokáta.

„Takto 45 lidem poskytnul nebo přislíbil poskytnout právní služby. Přišel si tak na dalších téměř 280 tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí.

Vyšetřovatel ho nejprve obvinil ze dvou trestných činů - zpronevěra a neoprávněné podnikání. Nyní mu navíc přibyl přečin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a další skutky spadající pod zpronevěru a neoprávněné podnikání. Hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 5 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám