Hlavní obsah

Auto bylo na cucky, vzpomínal Gentleman silnic

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Třiatřicetiletý Tomáš Trupl si v pondělí v Ostravě za sebe a svého kamaráda Igora Janíčka převzal ocenění Gentleman silnic. Obdrželi ho za to, že letos v únoru vyprostili těžce zraněného řidiče z havarovaného auta na silnici mezi Opavou a Ostravou.

Foto: Policie ČR

Fotografie z nehody, při níž vyprostili těžce zraněného řidiče ocenění Gentlemani silnic.

Článek

„Tohle ocenění je sice pěkné, já za něj moc děkuji, vážím si ho, ale podle mě by se tak měli chovat všichni na silnicích automaticky. A ne jenom na silnicích. Mělo by být naprosto normální pomoci tomu druhému v nouzi, ať už u nehody, či v hořícím bytě. Člověk nikdy neví, kdy on sám bude potřebovat pomoc,“ reagoval na ocenění Trupl.

Na událost nikdy nezapomene. „Jeli jsme s kamarádem kolem nabouraného vozu a prostě jsme zastavili, abychom pomohli. Zpočátku jsme si mysleli, že řidič sjel s autem jen do příkopu, tak jsme ho chtěli vytáhnout na laně,“ líčil mladý muž. Když však s kamarádem přišli blíž k autu, tak zjistili, že situace je mnohem vážnější.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Tomáš Trupl (vlevo) si včera od policie převzal ocenění Gentleman silnic.

„To auto bylo na cucky, pán to chytl zrovna tak špatně na svou stranu auta. Kolega hned volal záchranku. Problém byl v tom, že to bylo v lese, prostě tam moc nebyl signál. Komunikace s paní na dispečinku záchranné služby proto byla těžká, vypadávalo to,“ vzpomínal Trupl.

„Když jsem přiběhl k autu, bylo pod plným plynem, troubilo, bylo celé zamčené. A co teď? Proběhlo mi hlavou. Nevím, kde se to ve mně vzalo, ale prostě jsem rychle vyrval přední čelní sklo u auta, bylo už rozbité. Řidič byl v bezvědomí, chrčel, všude byla krev a sliny. Chtěl jsem v jednu chvíli i utéct, naštěstí jsem zachoval chladnou hlavu. Podařilo se mi zaklonit mu hlavu a uvolnit dýchací cesty, takže přestal chrčet. Ale pořád byl v bezvědomí,“ popisoval oceněný muž.

Foto: Policie ČR

Fotografie z nehody, při níž vyprostili těžce zraněného řidiče ocenění Gentlemani silnic.

Foto: Policie ČR

Fotografie z nehody, při níž vyprostili těžce zraněného řidiče ocenění Gentlemani silnic.

Pak už jen čekali na záchranáře. „To čekání je nejhorší a taky to, že kolem nás projelo tak 10 aut a nikdo nezastavil, teda kromě jedné paní, kterou jsme poprosili, aby před nás dala výstražný trojúhelník. Stáli jsme totiž v zatáčce, tak aby do nás ještě někdo nevpálil,“ shrnul Trupl, který pracovně sedí každý den v autě a jezdí po celé republice.

Letos již v Moravskoslezském kraji zahynulo na silnicích 247 lidí, což je o čtyři více než vloni ve stejném období. A to je podle policie před námi ta nejnáročnější část roku, tedy letní prázdniny. Ocenění Gentleman silnic vzniklo v roce 2004 jako společný projekt České pojišťovny a Policie ČR. Tomáš Trupl a Igor Janíček byli 168. a 169. oceněným.

Reklama

Výběr článků

Načítám