Hlavní obsah

Litevec v Rakousku držel rukojmímu pistoli u hlavy, dopadli ho ve Znojmě

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Českým policistům se podařilo dopadnout mimořádně nebezpečného zločince z Litvy, po kterém pásla rakouská kriminálka kvůli dvěma přepadením, kterých se muž údajně u našich jižních sousedů dopustil. Při jednom z nich měl dokonce policii uniknout, když si vynutil cestu skrz obklíčení tím, že rukojmímu držel pistoli u hlavy. Litevci nyní hrozí v Rakousku až 20 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

O mužově vydání rozhodl brněnský krajský soud.

Článek

Litevec po svém zadržení putoval do vazby a poté před soudce brněnského krajského soudu Martina Vrbíka, který minulý týden ve zjednodušeném řízení rozhodl o mužově vydání do Rakouska.

Muž s bohatou kriminální minulostí společně se svými kumpány podle vyšetřovatelů loupil na dvou místech v Rakousku v polovině února a na začátku března. „Vstoupili do obchodu a tvářili se jako běžní zákazníci. Potom využili vhodné chvíle, spoutali personál, načež bitím a pod hrozbou namířené zbraně donutili jednoho ze zajatců, aby otevřel sejf,“ řekl Právu zdroj obeznámený s případem.

Při druhém z útoků dokonce došlo k dramatické situaci, kdy policie obklíčila přepadený obchod. Litevec se ale prý nehodlal za žádnou cenu vzdát. Vzal jednoho z rukojmích, přiložil mu pistoli k hlavě a donutil policisty, aby se stáhli a nechali ho bezpečně projít.

Trestaný v Německu

Rakušané následně na muže vydali evropský zatýkací rozkaz pro loupež, braní rukojmí a únos, kterých se měl muž dopustit jako organizátor. Past sklapla 21. března na benzínové stanici ve Znojmě. Čeští policisté proti nebezpečnému kriminálníkovi zasáhli tak rychle, že se muž nezmohl na žádný odpor.

Policisté při předběžném šetření zjistili, že muž byl v Litvě dvakrát odsouzen za rušení veřejného pořádku a pohrdání soudem, poté byl sedmkrát trestán v Německu. Poslední záznamy má muž za podobnou trestnou činnost, tedy ozbrojenou loupež, násilí a únos.

„Při soudním řízení vystupoval velice sebevědomě s tím, že v Rakousku jistě nebude usvědčen,“ dodal zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám