Hlavní obsah

Soud neuvěřil, že si mladý Litevec spletl pedály. Za pokus o vraždu policisty dostal 10 let

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

Auto jako zbraň. Tak vyhodnotil Krajský soud v Hradci Králové počínání ještě ne dvacetiletého Litevce Vitalijuse Červonikovase a odsoudil ho k deseti letům vězení za pokus o vraždu policisty. Rozsudek není dosud pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu.

Soud s mužem, který podle spisu chtěl srazit kradeným autem policistuVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

Činu se měl dopustit loni 28. listopadu, když se s kradeným BMW snažil ujet pronásledující policejní hlídce. I přesto, že na silnici byl zátaras, nezabrzdil, naopak si to namířil přímo proti policistovi, který mu signalizoval, aby zastavil. Ke srážce a zranění nedošlo jen proto, že policista včas uskočil.

„Pokud je člověk v čelném postavení vůči přijíždějícímu automobilu a dojde ke kontaktu, pak při rychlosti 80 až 100 kilometrů za hodinu jsem se ještě ve své 30leté praxi nesetkal, že by nedošlo ke smrtelnému následku. Lze říci, že za takové situace poškozený přežije pouze raritně, většinou končí takový střet smrtí,“ konstatoval soudní znalec z oboru lékařství Radovan Havel.

Foto: Policie ČR

Jedno z ukradených BMW

Červonikovas s ještě o dva roky mladším mladíkem měli převézt dva luxusní vozy ukradené v Rakousku přes Českou republiku do Polska. V Harrachově vzbudili podezření u policejní hlídky, která je začala pronásledovat. Mladší z řidičů, z nichž ani jeden neměl řidičské oprávnění, riskantní jízdu nezvládl a boural. Obžalovaný ho vzal k sobě a ujížděl směrem na Paseky nad Jizerou. Zde došlo k incidentu, pro nějž stojí před soudem. Zadrženi byli až po asi 10 kilometrech v Poniklé, kde policisté nastražili další zátaras.

Chybu přiznal

Rozsudek si obžalovaný vyslechl mlčky se sklopenýma očima. Ve svém závěrečném slovu, které si připravil v češtině, přiznal svou chybu. „Co se stalo, se stalo proto, že jsem se bál a chtěl jsem utéct. Ale nechtěl jsem ublížit žádnému člověku. Velice toho lituji a všem se omlouvám,“ kál se mladík.

Je třeba, aby byli policisté chráněni. Aby se podobného jednání proti nim další osoby nedopouštěly.
soudce

Soud neuvěřil obhajobě obžalovaného, že byl k převozu aut donucen, naopak má za to, že vše dělal za úplatu několika set eur. S poukazem, že měl mladík za sebou ujetých 500 kilometrů z Rakouska, neuvěřil soud ani tomu, že by omylem stoupl na plyn místo na brzdu. Podle soudního znalce z oboru dopravy bylo i v možnostech obžalovaného, aby před zátarasem zastavil. Což mimo jiné zvládli udělat řidiči tří aut jedoucích před Litevcem.

„Úmysl obžalovaného se nám jeví jako nepřímý. Jeho cílem bylo projet za každou cenu,“ uvedl předseda senátu Luboš Sovák a připomněl, že trestní sazba činí u vraždy, a to i ve stadiu pokusu, patnáct až 25 let vězení nebo trest výjimečný.

Ochrana policistů

„Vzali jsme v úvahu věk obžalovaného, který je blízký věku mladistvých, ke skutečnosti, že ho lze v České republice považovat za bezúhonného, i k tomu, že je možné předpokládat, že se podobného jednání už nedopustí,“ vysvětlil soudce.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Litevec Červnonikovas byl potrestán za pokus vraždy policisty.

Obžalovanému ale částečně přitížilo i to, že se provinil proti policistovi ve výkonu služby. „Je třeba, aby byli policisté chráněni. Aby se podobného jednání proti nim další osoby nedopouštěly. I s ohledem na to, že trestná činnost, za niž je obžalovaný dále stíhán, tedy organizované krádeže aut, se v současné době rozmáhá,“ dodal soudce Sovák.

Spolu s trestem odnětí svobody byl Červonikovas potrestán vyhoštěním z České republiky na dobu neurčitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám