Hlavní obsah

Státní zastupitelství podalo obžalobu na exdetektiva Vokála

Právo, rav, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zastupitelství podalo obžalobu na bývalého šéfa prvního oddělení násilí protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Luďka Vokála. Obžaloba ho viní z korupce a úniku citlivých informací. Společně s ním policie obvinila z podplácení také brněnského podnikatele a kdysi i policejního informátora Albina Arifoviče. Právu informaci o podané obžalobě potvrdilo Městské státní zastupitelství v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Luděk Vokál na archivním snímku

Článek

Vokál podle zastupitelství čelí obžalobě kvůli několika skutkům. Ve čtyřech případech měl udržovat nestandardní kontakty s „příslušníky albánského etnika“, kterým měl pomáhat v trestních řízeních, nebo jim dávat informace pocházejících od policistů. To žalobce kvalifikoval jako trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, nadržování a porušení služební povinnosti příslušníka bezpečnostního sboru. Dále měl bývalý elitní policista používat služební auto k soukromým účelům.

Poslední bod se týká i Arifoviče. „Za úplatu mu měl (Vokál) poskytovat interní informace z policejních zdrojů včetně informací z probíhajících trestních řízení,“ osvětlil mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Informace měl poskytovat pět let

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vokála podezřívá, že mezi roky 2010 až 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály, kde dříve pracoval, a následně i z ÚOOZ.

To už byl prý ve spojení s Arifovičem, kterému podle mínění inspektorů sděloval informace, na čem a na kom protimafiánský útvar právě pracuje. Oba se scházeli ve VIP salonku pražského hotelu Corinthia, který si bosenský rodák Arifovič platil a používal na schůzky.

Na jaře roku 2015 tak mimo jiné Vokál údajně podnikateli sdělil, že ÚOOZ už neprověřuje možnou trestnou činnost odsouzeného lobbisty Romana Janouška. Ten si v té době odpykával v brněnské věznici trest 4,5 roku vězení za dopravní nehodu z března 2012, kdy v opilosti srazil na křižovatce v Praze 4 ženu a z místa ujel.

Byl ve vazbě

Vokál údajně Arifovičovi řekl, ať se objedná u Janouška na návštěvu a oznámí mu dobrou zprávu, že ho už ÚOOZ neprověřuje jako podezřelého v souvislosti s tzv. kauzou Nagyová. Arifovič si pak podle zjištění redakce z justičního zdroje návštěvu v brněnské věznici domluvil a v květnu 2015 za Janouškem, který je prý jeho známý, skutečně byl.

Vokála inspekce zadržela v říjnu 2015 a skončil na měsíc ve vazbě, než ho propustil pražský městský soud. Ten letos v únoru konstatoval, že detektiv skončil za mřížemi nezákonně a přiznal mu odškodné 26 tisíc korun.

Schůzky poslouchala GIBS

Část informací z ÚOOZ se od Vokála přes Arifoviče dostala údajně i k dalšímu vlivnému brněnskému byznysmenovi – majiteli bezpečnostní agentury Trade Fides Liboru Hledíkovi. S Hledíkem se Vokál potkal ve společnosti Arifoviče, ale už pod skrytým dohledem inspekce, která nasadila do hotelového salonku prostorové odposlechy.

„Šlo o informaci týkající se tzv. kauzy Nagyová a toho, zda ÚOOZ nadále prověřuje konkrétní jméno jednoho z těch, kdo měli Janě Nečasové (dříve Nagyové, pozn. red.) nosit dary, tedy jestli na tom člověku dál dělají,“ přiblížil už dříve zdroj redakce.

Vokálova odpověď prý stejně jako v případě Janouška zněla: nikoli. Oním člověkem byl údajně šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš. Ten v kauze týkající se luxusních darů pro někdejší ředitelku kabinetu premiéra Janu Nečasovou vystupuje jen v roli svědka.

Dostal auto

Hledík jakékoli předávání informací odmítl, pouze potvrdil schůzku, které se Vokál účastnil, aniž by prý podnikatel věděl, že se onen muž jmenuje Vokál. Inspekce má jasno v tom, že se údajným vynášením informací Vokál dopustil zneužití pravomoci úřední osoby, ale navíc i korupce, za což mu hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Od Arifoviče totiž podle vyšetřovatelů dostal novou Škodu Octavia zhruba za půl milionu korun.

I když se oba údajně snažili předání auta jako úplatku zakrýt domnělou smlouvou o půjč­ce, doplatili prý na to, že je už nějakou dobu inspekce sledovala a odposlouchávala. Sám Vokál od začátku jakoukoli vinu odmítá s tím, že ve spise není žádný důkaz, který by ho usvědčoval. Míní, že se inspekce snažila přes něj dostat na kobylku tehdejšímu řediteli ÚOOZ Robertu Šlachtovi, který po sloučení tohoto útvaru s protikorupční policií odešel předloni v létě na post náměstka českých celníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám